20.9.2012 8:26

Ένα άγαλμα στη... Χάγη

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΧ Η ΧΙΩΤΙΣΣΑ ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 
Η προσφυγή της Χιώτισσας γλύπτριας Μ. Παπακωνσταντίνου στο Δικαστήριο της Χάγης  δεν πρόκειται να επηρεάσει την μετεγκατάσταση του μικρού αγάλματος του Ν. Πλαστήρα από το ΝΟΧ στην είσοδο του στρατοπέδου Γκιάλα.
Το άγαλμα έχει τοποθετηθεί ήδη στον χώρο που διαμορφώθηκε και τα αποκαλυπτήρια του θα γίνουν ταυτόχρονα με αυτά του νέου μεγάλου ανδριάντα του έφιππου Πλαστήρα, ο οποίος θα καταλάβει τη θέση του παλαιού στην περιοχή στο ΝΟΧ.
 
Η αντίδραση
Η κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι θίγονται τα πνευματικά της δικαιώματα ως δημιουργού, υποστηρίζει ότι έπρεπε να έχει ενημερωθεί για να καταθέσει την άποψη της, πιστεύει ότι ο νέος χώρος είναι ακατάλληλος, αλλά αυτό που την ενοχλεί περισσότερο, είναι το ότι - όπως υποστηρίζει - το έργο της  υποβαθμίζεται σε μια θέση περιορισμένης προβολής.
«Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο. Σε όλο τον κόσμο  τα έργα τοποθετούνται σε χώρους επιλεγμένους  με χωροταξικές  μελέτες από τον κατασκευαστή και τους παραγγελιοδόχους. Ο Δήμος Χίου δεν με σεβάστηκε, καταστρατήγησε τη νομοθεσία, αυθαιρέτησε και είμαι αποφασισμένη να διεκδικήσω την αποκατάσταση του δίκιου μου με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης».
 
Νόμιμα η μεταφορά
Απαντώντας  ο Π. Λαμπρινούδης δηλώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τονίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει το λόγο των διαμαρτυριών της γλύπτριας.
«Η μεταφορά έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις  προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.ΠΟ, της Αρχαιολογίας και της 96 ΑΔΤΕ. Η επιλογή της θέσης έγινε με υπόδειξη της σχετικής αρμόδιας επιτροπής , αφού το υπουργείο Πολιτισμού δεν ενέκρινε την τοποθέτηση στην πλατεία Βουνακίου Η Μ. Παπακωνσταντίνου έχει τιμηθεί επανειλημμένα με αναθέσεις έργων από το Δήμο και τους Χιώτες, δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεται τώρα».
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το άγαλμα είχε κατασκευαστεί και  τοποθετηθεί στην παλιά θέση με πρωτοβουλία του Rotary, προσθέτoντας ότι η καλλιτέχνης  δεν έχει κανένα λόγο διαμαρτυρίας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ