10.7.2014 11:40

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ιδρύει η Βιβλιοθήκη Χίου «Αδ. Κοραής»

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

Πέρα και πάνω από τα τετριμμένα, είτε αφορά σε εκδηλώσεις, είτε αφορά σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην διάσωση της σπουδαιότητας της βιβλιοθήκης της Χίου «Αδαμ. Κοραής», αποτελεί η πρωτοβουλία του Εφορευτικού της Συμβουλίου να δημιουργήσει θεσμό «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» που να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών του τόπου μας.

Ο θεσμός λειτουργεί ήδη εδώ και 8 χρόνια υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη ως «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Στοάς του βιβλίου Αθηνών».

«Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιό μας μπορεί να δώσει ευκαιρία και δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο – ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης – να διευρύνει τους ορίζοντες σκέψης, γνώσης, κρίσης, πνευματικής αναζήτησης με σειρές μορφωτικών μαθημάτων πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Πρόκειται για θεσμό-εργαλείο στην προοπτική της δια βίουμάθησης, ένααλεξιφάρμακο στη λυγρή και πεζή καθημερνότητα των δίσεκτων χρόνων που βιώνουμε και στο σύγχρονο δόγμα της μη-σκέψης» αναφέρεται στο πρόγραμμα που προαναγγέλλεται η δράση από τη βιβλιοθήκη.

Οι θεματικές ενότητες

Πλήθος κατηγοριών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που η βιλβιοθήκη εξήγγειλε αναφορικά με το γνωστικό αντικείμενο που μπορούν να παρακολουθήσουν οι μετέχοντες στο πρόγραμμα.

«Επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας και άλλοι διαπρεπείς στο χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί γενικά, θα κληθούν να προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους έγκυρες κατασταλαγμένες γνώσεις, αλλά και προβληματισμούς για κάθε διδασκόμενο γνωστικό αντικείμενο που αναφέρεται: στην Επιστήμη, τη Θρησκεία, την Ιστορία, τη Φιλοσοφία, την Κοινωνιολογία, την Ψυχολογία, την Ποίηση, τη Λογοτεχνία, το ΑρχαίοΔράμα, το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, την Παράδοση, τον Πολιτισμό, τη Λαογραφία, την Tοπική Iστορία, τις σχέσειςγονέων - παιδιών, τις μαθησιακές δυσκολίες, τα ναρκωτικά, κ. ά.

Θεμελιώνουμε και κτίζουμε – πέραν των άλλων – το «ΕλεύθεροΠανεπιστήμιο» με τη διαπίστωση πως τα μορφωτικά μαθήματά του  πληρούν ανάγκες που – για λόγους που δεν είναι του παρόντος – δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα ποι- κιλώνυμα και ποικιλόβαθμα εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρά το γεγονός πως η ανάγκη τους είναι επιτακτική από την ίδια τη ζωή, την επιστήμη, την εποχή. Καρπός και στόχος της εκπαίδευσης από το «ΕλεύθεροΠανεπιστήμιο της Δ. Κ. Ι. ΒιβλιοθήκηςΧίου “Κοραής”», είναι η Παιδεία, που αποτελεί την πνευματική και ηθική αγωγή του ανθρώπου και δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των εγγραμμάτων. Αναρίθμητοι οι χωρίς Παιδεία εγγράμματοι. Μιλάμε για την Παιδεία, που ο διαχρονικός κορυφαίος Διδάσκαλος του Γένους και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Αδαμάντιος Κοραής, έχει τη δική του αΐδιοαφήγηση: «Τρόπον μεταβολής της Ελλάδος από την κατάστασιν εις την οποίαν ευρίσκεται την σήμερον ούτ’ εστοχάσθην ποτέ ούτε στοχάζομαι δυνατόν άλλον, παρά την Παιδείαν», συμπληρώνεται στην αναφορά της βιβλιοθήκης.

Ο 1ος κλάδος σπουδών αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να διαρκέσει μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ