14.3.2013 16:25

Εισαγγελέας στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΈΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει το φερόμενο ως σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τη διαχείριση ερευνητικού προγράμματος, που είχε χαρακτηριστεί  «Πρόγραμμα περί Πολυνησιωτικότητας».

Το θέμα είχαν αναδείξει οι εφημερίδες της Λέσβου πριν από λίγους μήνες και με εισαγγελική εντολή εδώ και λίγες μέρες η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση.

Ήδη κλήθηκαν να καταθέσουν στη διενεργούσα την προδικαστική διαδικασία πταισματοδίκη Μυτιλήνης στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με πρώτη την αρμόδια αντιπρύτανη, Αγγ. Δημητρακοπούλου.

Οι αποκαλύψεις

Προηγούμενα δημοσιεύματα του λεσβιακού τύπου εμφάνιζαν διοικητικούς υπαλλήλους, μέλη ΔΕΠ κ.λπ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου να καταχρώνται ευρωπαϊκά κονδύλια, απολαμβάνοντας παχυλές αμοιβές, σε μια περίοδο προβλημάτων λειτουργίας και λιτότητας του ιδρύματος. Τα χρήματα που δίνονται στο Πανεπιστήμιο για ευρωπαϊκά προγράμματα, προορίζονται για έρευνα, θερινά σχολεία, εξ' αποστάσεως διδασκαλία και μεταπτυχιακά. Αντί αυτού, τα στελέχη που διαχειρίζονται τα οικονομικά του ιδρύματος φαίνεται ότι παρουσίαζαν εικονικές υποτροφίες, προσλήψεις εποχιακού προσωπικού και συμβάσεις έργου.

Τα ποσά ανέρχονται σε 40,000€ από κάθε ευρωπαϊκό κονδύλι καθώς και άσκοπες δαπάνες από τον Πανεπιστημιακό προϋπολογισμό.

Η έρευνα

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ»,  με εισαγγελική εντολή, που υπογράφει η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης κ. Χρα, ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο να καταθέσει στη διενεργούσα την προδικασία πταισματοδίκη το σύνολο των προσλήψεων που έχουν γίνει στον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας (ΕΛΕ) για εξυπηρέτηση διαχείρισης τέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων στη διετία 2011 και 2012.

Διερευνάται κυρίως η διαχείριση του λεγομένου «διαχειριστικού κόστους», του χρηματικού δηλαδή ποσού που εισπράττεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας (ύψους 20%) από κάθε ερευνητικό πρόγραμμα. Το ποσό αυτό διαχειρίζεται εκτός δημόσιου λογιστικού συστήματος και σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διαχείριση αυτή ήταν τουλάχιστον παράτυπη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ