13.2.2017 9:31

Είναι καιρός για πανηγύρια;

Τοπικιστικά νενικήκαμεν. Μεγάλη υπόθεση, εδώ που τα λέμε. Απέναντι μας δεν ήταν απλά ένα νησί. Ήταν η Πρυτανεία του τουρισμού. Για τη Ρόδο ο τουρισμός είναι πραγματική βιομηχανία. Εξάγει τεχνογνωσία σε πρακτικό επίπεδο. Όλες οι σοβαρές ιδιωτικές τουριστικές σχολές της χώρας έχουν συμβόλαια συνεργασίας με τις τεράστιες ξενοδοχειακές αλυσίδες της νήσου των ιπποτών.

Άθλος, επομένως, η … αρπαγή του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού απ’ την αμελητέα, γιατί μας ενοχλεί Ανδρ. Μιχαηλίδη, τουριστική Χίο.

Το Τμήμα έρχεται σε ένα νησί με σοβαρότατες ελλείψεις στεγαστικών υποδομών του Πανεπιστημίου του. Το ξέραμε και το καμουφλάραμε. Η λογική ας έρθει και βλέπουμε δεν είναι άλλωστε μονοπωλιακά χιώτικη. Τώρα το Τμήμα ήρθε, το Σεπτέμβρη θα ‘ρθουν και οι πρώτοι 80 φοιτητές και κάπου πρέπει να τους χωρέσουμε. Άντε και το πετύχαμε το 2017, ίσως και το 2018. Μετά τι γίνεται;

Για όσους βλέπουν μπροστά, η νίκη της Χίου επί της Ρόδου είναι στα σημεία. Η εδραίωση του νησιού ως κέντρου τουριστικών σπουδών δεν επισφραγίστηκε με την ψήφιση ίδρυσης ενός Τμήματος. Ο βουλευτής Δωδεκανήσων της Ν.Δ. προϊδέασε. Μόλις δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημιακών μονάδων – και εδώ που τα λέμε δεν απέχουμε πια έτη φωτός από αυτή την εποχή – η Ρόδος θα εδραιωθεί αντιπαραβάλλοντας το αξεπέραστο πλεονέκτημα της, την άμεση διασύνδεση σπουδών και εργασίας. Αν έχεις να αντιμετωπίσεις αυτή τη διάσταση, γιατί μεταξύ μας πολύ πιο σύντομα θα ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα παρά θα γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες στη Χίο, κι έχεις ταυτόχρονα προβληματικές ή ελλιπέστατες κτιριακές υποδομές, η Χίος θα έχει το όνομα κι η Ρόδος τη χάρη.

Τα πανηγύρια, επομένως, ας τα αφήσουμε για την ώρα στην άκρη. Το Τμήμα Τουρισμού ήταν η πιο χρήσιμη και κρίσιμη εκπαιδευτική δομή για τον τόπο μας. Για να αποδώσει ανάλογα με τις προσδοκίες απαιτεί τη στήριξη μας. Το Πανεπιστήμιο το ίδιο διαχρονικά δεν πείθει ότι μπορεί να τεκμηριώσει σοβαρή πρόταση κάλυψης των στεγαστικών του αναγκών. Αλλού μπορεί να σκίζει, εκεί ποτέ δεν πέρασε τη βάση. Χρίζει επείγουσας βοήθειας από το Δήμο και τα ιδιωτικά κεφάλαια του τόπου. Να του δώσουμε μια ευκαιρία.   

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ