26.10.2015 10:52

Είμαστε αρωγοί κι όχι πρωταγωνιστές στη διαχείριση του μεταναστευτικού

ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κι αυτό. Μετά από 4 μήνες διαρκούς παρουσίας στον Κήπο και τη θαλπωρή 20.000 μεταναστών και προσφύγων η συλλογικότητα «Λάθρα;» και οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στον Δημοτικό Κήπο ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη διαχείριση του άτυπου καταυλισμούς που έχει δημιουργηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την πολιτική που στρώνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τα ασαφή ως προς τη λειτουργία τους κέντρα hotspot».

Η ανακοίνωση

Όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση: «Από τα μέσα Αυγούστου περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι βρήκαν πρόσκαιρο καταφύγιο στον Δημοτικό Κήπο. Όλον αυτό τον καιρό και σε καθημερινή βάση από τις οκτώ το πρωί έως μετά τα μεσάνυκτα, άλλοτε λιγότεροι άλλοτε περισσότεροι, φροντίσαμε για την λειτουργία του χώρου, οργανώσαμε με ελάχιστες υποδομές, διανομή πρωινού, διανομές ρούχων και παπουτσιών, διανομές ειδών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, οργανώσαμε κοινωνική κουζίνα προσφέροντας φαγητό, μεταφέραμε ασθενείς στο νοσοκομείο, ασχοληθήκαμε με τις ευάλωτες περιπτώσεις και τις ανάγκες τους, την κατανομή στις σκηνές, την καθαριότητα του χώρου εν γένει και των τουαλετών τα απογεύματα.

Όλοι μας περάσαμε όμορφες και δύσκολες στιγμές παραμένοντας σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και στην πρόκληση να παραμείνουμε άνθρωποι, στηρίζοντας ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση στη μέση ενός επικίνδυνου ταξιδιού. Τίποτα δεν θα είχε γίνει αν η τοπική κοινωνία στο σύνολο της δεν μας υποστήριζε με την συγκλονιστική και ανιδιοτελή προσφορά της».

«Αντιστράφηκαν οι ρόλοι»

Στην ανακοίνωση «Λάθρα;» και εθελοντές σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας που κατέβαλλαν οι ρόλοι αντιστράφηκαν καθώς από την εθελοντική και αλληλέγγυα στάση βρεθήκαν να υποκαθιστούν την ευθύνη της οργανωμένης Πολιτείας και μάλιστα συχνά να εγκαλούνται για αυτό.

«Κάπου εδώ πρέπει να μπει ένα όριο και να γίνει σαφές ότι η παρουσία μας δεν απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη που του αναλογεί», αναφέρουν και συνεχίζουν λέγοντας ότι:

«Η  εμπειρία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος  μας έδειξε ότι μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες 400-500 προσφύγων καθημερινά. Ωστόσο τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει με τέτοιο τρόπο ο οποίος μας υποχρεώνει να λάβουμε αποφάσεις ευθύνης και σεβασμού προς τους πρόσφυγες.

 Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών έθεσε το φυσικό όριο λειτουργίας του δημοτικού κήπου ως χώρου φιλοξενίας των προσφύγων. Υπό συνθήκες βροχής και κρύου η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη καθώς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι  οι πρόσφυγες θα κοιμούνται στην ύπαιθρο μέσα στο κρύο και θα τσαλαβουτάνε στις λάσπες.

Η γεωμετρική αύξηση την τελευταία εβδομάδα  αφίξεων προσφύγων βρήκε απροετοίμαστη και πάλι την Πολιτεία και δημιούργησε συνθήκες χάους στην λειτουργία της πόλης. Η εμπειρία των τελευταίων ημερών είναι καταλυτική και οδηγός για τα όρια λειτουργίας του δημοτικού κήπου. Ο Δημοτικός Κήπος για εμάς έκλεισε εκ των πραγμάτων τον χρόνο λειτουργίας του. Οι προθέσεις και οι παροτρύνσεις τις τελευταίες ημέρες για αύξηση των σκηνών εντός του δημοτικού Κήπου μας βρίσκουν αντίθετους διότι δεν αναγνωρίζουν τόσο τα όρια της λειτουργίας της πόλης όσο και  τις ανάγκες των προσφύγων.

 Η καθημερινή παρουσία και η ανιδιοτελής ενασχόληση μας έδειξε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την απόσταση που χωρίζει την φιλανθρωπία και την δημαγωγία από την αλληλεγγύη. Δική μας επιλογή ως στάση ελάχιστης ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες προσφύγων που θα περάσουν τα σύνορα μέσα στο χειμώνα που έρχεται είναι να θυμίσουμε σε όλους ότι πρέπει επιτέλους αντί  γενικά και αόριστα να συμπαραστέκονται, να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε υπαίθριο χώρο και σίγουρα η κάλυψη των αναγκών των προσφύγων δεν είναι δυνατό να στηρίζεται στην προσπάθεια των εθελοντών και την συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας ούτε εφαρμόζοντας σχέδια που δεν έχουν λάβει υπόψιν τις τοπικές ισορροπίες και την καθημερινότητα της πόλης.

Τονίζουμε ότι η πολυδιάσπαση της διαδικασίας καταγραφής τους (σε λιμεναρχείο και ΔΗΠΕΘΕ) δημιουργεί μία χαοτική κατάσταση ενώ η περαιτέρω διαμονή των προσφύγων εντός του δημοτικού κήπου και τους γειτονικούς χώρους μας βρίσκει αντίθετους. Απαιτείται άμεσα η λειτουργία στεγασμένου χώρου καταγραφής και η ολιγοήμερη διαμονή των προσφύγων σε στεγασμένο χώρο. Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε πιέσεις για αύξηση του αριθμού των σκηνών, εξέλιξη για την οποία είμαστε αντίθετοι καθώς πιστεύουμε ότι  στο βαθμό που παραταθεί η λειτουργία του δημοτικού κήπου, ιδιαίτερα στη περίπτωση που αυξηθούν οι σκηνές εντός αυτού, θα ζήσουμε συνολικά ως νησί πλέον έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα και οι πρόσφυγες την κόλαση».

Αποχώρηση, πράξη ευθύνης

Κλείνοντας οι εθελοντές σημειώνουν ότι παρά την αποχώρησή τους, θα συνεχίσουν την παρεμβαίνουν και να στηρίζουν τους πρόσφυγες αξιολογώντας κάθε φορά τα δεδομένα και την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται.

«Διακόπτουμε την διαχείριση του άτυπου καταυλισμού που έχει δημιουργηθεί μέσα στο δημοτικό Κήπο για όλα τα παραπάνω αλλά και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που στρώνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και τα ασαφή ως προς τη λειτουργία τους κέντρα hotspot.

Ως ελάχιστη αίσθηση ευθύνης προς τους πρόσφυγες αλλά και την τοπική κοινωνία που τόσο μας στήριξε αυτούς τους μήνες γνωστοποιούμε την απόφαση για αποχώρηση  μας από την διαχείριση του Δημοτικού Κήπου ως χώρου διαμονής των προσφύγων. Από αύριο θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να στηρίζουμε τους πρόσφυγες, όπως κάνουμε εδώ και  χρόνια,  αξιολογώντας κάθε φορά τα δεδομένα και την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται. Είναι ώρα ευθύνης για όλους».  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ