13.12.2014 19:20

Εδραιώθηκε η φωνή της αμφισβήτησης μέσα στην Ένωση

• ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Χ. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ «ΑΜΦΙΣΒΙΤΙΩΝ»

Σε υπαναχώρηση αναγκάστηκε η διοίκηση της Ε.Μ.Χ. ύστερα από το ισχυρό κύμα αμφισβήτησης που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης Γενικής συνέλευσης  του Σαββάτου που ξεκίνησε στις 9.00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16.00.

Ύστερα από έντονη συζήτηση με αφορμή διάφορα και διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα, με έντονο το μέτωπο της αμφισβήτησης από πολλούς πλέον συνεταιριστές να εκδηλώνεται κατά της πολιτικής της διοίκησης και των επιλογών της, κατατέθηκαν προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης.

Με μια πρώτη θετική ματιά, τέθηκαν οι βάσεις για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της Έ.ΜΧ. και τη θεμελίωση του εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού στη λειτουργία της.

Προσπάθεια αναχαίτισης

Η διοίκηση της ΕΜΧ προσπάθησε να αποτρέψει τη συζήτηση  των θεμάτων έτσι όπως αυτά κατατέθηκαν από το «τρίο» Γ. Τούμπο, Κ. Νεαμονίτη και Ν. Λυμπέρη, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι ζητήματα που έχουν εξεταστεί και εξετάζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και όχι από τη Γενική Συνέλευση.

Μπροστά στις αντιδράσεις των παρευρισκομένων οπισθοχώρησε και ξεκίνησε η ανάλυση των θεμάτων και κυρίως η κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων και προτάσεων από τους «αμφισβητίες».

Οι δυο τάσεις

Στην αίθουσα επικρατούσαν δυο τάσεις, εκείνη της διοίκησης, που υπεραμύνονταν την πολιτική που ακολουθεί και τις επιλογές της, φτάνοντας στο σημείο να κινδυνολογεί υποστηρίζοντας ότι οι «αμφισβητίες» λειτουργούν σε βάρος της Ε.Μ.Χ και η δράση τους είναι προπομπός κακών. Από την άλλη, η «αντιπολίτευση» υποστήριζε ότι η όποια διαφωνία δεν έγκειται στην ίδια την Ένωση, την οποία στηρίζουν, αλλά στη λειτουργία της, που οφείλει, λόγω των ευρύτερων εξελίξεων, να αλλάξει.

Η κλίμακα τιμών

Με ισχυρή πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των μαστιχοπαραγωγών ψήφισε την αλλαγή στην κλίμακα των τιμών και τη διεύρυνση των ορίων προς όφελος των παραγωγών, που πλέον θα αμείβονται καλύτερα για τον κόπο τους. Συγκεκριμένα η παλιά κλίμακα ήταν η εξής:

Το Α από 0-50 και πληρώνονταν 80 ευρώ

Το Α1 από 51-200 και πληρώνονταν 74 ευρώ

Το Β από 201-350 με 72 ευρώ

το Β1 από 351-1000 με 71 ευρώ

Το Γ  από 1001 -2200 με 60 ευρώ

το Γ1 από 2201-3200 με 48 ευρώ

Το Δ από 3201-4000 με 40 ευρώ και το 3 που πληρώνονταν 10 ευρώ το κιλό.

 Οι νέες τιμές διαμορφώνονται ως εξής μετά την πρόταση των συνεταιριστών:

Α 1-100 με 80 ευρώ

Α1 101-300 με 74 ευρώ

Β 301-500 με 72 ευρώ

Β1 501-1500 και 70 ευρώ

Γ 1501-3000 και 60 ευρώ

Δ 3001-5001 μ 40 ευρώ και οπτικός έλεγχος με 10 ευρώ

Έρχεται έλεγχος

Ένα άλλο ζητούμενο για τους παραγωγούς ήταν η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού της Ένωσης. Και αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή σχεδόν ομόφωνα, με μόλις δυο λευκά. Αποφασίστηκε να προσληφθεί εταιρεία συμβούλων, οι οποίοι θα ελέγξουν και θα αξιολογήσουν τις επιχειρησιακές και οργανωτικές δομές της Έ.Μ.Χ., δημιουργώντας μια μέθοδο αξιολόγησης προσωπικού την οποία θα ακολουθεί πλέον η διοίκηση.

Ναι και στη ρήτρα

Και η πρόταση για θέσπιση ρήτρας κατώτερης τιμής «πέρασε» από τη Γ.Σ. κατά πλειοψηφία. Στην επόμενη  Γενική Συνέλευση θα γίνει προϋπολογισμός των αγορών και των στόχων επί της ουσίας που θα πρέπει να θέσει η Ε.Μ.Χ.. Με βάση αυτούς τους στόχους θα εξασφαλίζεται κάθε χρόνο και το κατώτερο εισόδημα του παραγωγού, η επονομαζόμενη ρήτρα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ