23.2.2013 13:30

Εβρεξε για έναν μήνα!

Τριπλό ρεκόρ έκανε χθες η κακοκαιρία που έπληξε από τα ξημερώματα την Αττική: βροχόπτωσης, κλήσεων προς την Πυροσβεστική για πλημμύρες - πάνω από 1.500 - και ταλαιπωρίας. Στη διάρκεια της νεροποντής μια 24χρονη κοπέλα έπεσε με το αυτοκίνητό της σε λακκούβα στην περιοχή του Χαλανδρίου και εγκλωβίσθηκε. Εκτιμάται ότι ο φόβος που ένιωσε συνετέλεσε στο να υποστεί ανακοπή. Στο Σισμανόγλειο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός της.
Σε αρκετές περιπτώσεις, Πυροσβεστική και πολίτες έσπευσαν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητά τους, (όπως συνέβη με τη γυναίκα στις φωτογραφίες επάνω).
Οσο νερό πέφτει ολόκληρο τον Φεβρουάριο έπεσε μέσα σε λίγες ώρες στην Αττική. Μέχρι τις 10 χθες το πρωί, σε κάποιες περιοχές του νομού το ύψος της βροχόπτωσης ξεπέρασε τα 75 χιλιοστά, την ώρα που ο μέσος όρος βροχής κατά τον Φεβρουάριο κυμαίνεται από 55 ώς 65 χιλιοστά, όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο κ. Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος στην ΕΜΥ.
Η σφοδρότητα της χθεσινής καταιγίδας που προκάλεσε χαοτικές καταστάσεις στην Αττική αιφνιδίασε την ΕΜΥ.
Ο λόγος για τον οποίο δεν στάθηκε δυνατό να προβλεφθούν η διάρκεια και η σφοδρότητα της καταιγίδας ήταν οι πολύ ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι που έπνεαν από τον Σαρωνικό και οι οποίοι τροφοδοτούσαν τη νύχτα και μέχρι τις πρωινές ώρες τα καταιγιδοφόρα νέφη.
Οι σφοδρές καταιγίδες έπληξαν μια ζώνη από τη Σκύρο μέχρι την Υδρα. Το σύστημα που προκάλεσε τη ραγδαία βροχόπτωση σχηματίστηκε πριν από πέντε ημέρες στο Μαρόκο. Στη συνέχεια πέρασε πάνω από την Αλγερία και τη Λιβύη και κατευθύνθηκε προς τον ελλαδικό χώρο.
Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό σύστημα μετέφερε ταυτόχρονα και σκόνη από τη Σαχάρα και «έδωσε» τις προηγούμενες ημέρες τοπικές λασποβροχές. Για τον λόγο αυτό και η ατμόσφαιρα είχε κιτρινωπό χρώμα.
Στη συνέχεια το χαμηλό σύστημα ήρθε σε επαφή με ανώτερα ψυχρά στρώματα στην ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με τους ισχυρότατους νοτιοανατολικούς ανέμους άρχισε να προκαλεί τις σφοδρές καταιγίδες
πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ