13.1.2019 11:58

Η φύση μας χαρίζει φράγματα κι εμείς διψάμε το νερό!

• Με ένα έργο ημιτελές το Σαραπιό μαζεύει ήδη σημαντικές ποσότητες νερού. Γιατί διακόπηκε η συζήτηση ολοκλήρωσης του έργου;

Ο προ ετών σχεδιασμός αξιοποίησης των πηγαίων νερών της βορειοανατολικής Χίου είχε καταλήξει στην αξιοποίηση της φυσικής κοιλότητας του Σαραπιού ως κατάλληλο αποταμιευτικό χώρο των αποθεμάτων από τις πηγές της Ρήνας και του Ναγού.

Το έργο ξεκίνησε με περιορισμένη χρηματοδότηση κι αυτή η επιλογή είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ, να δημιουργήσει σωρεία οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία που το ανέλαβε και τελικά να συμπεριληφθεί στον μακρύ κατάλογο με τα έργα – κουφάρια στο νομό.

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις, όμως, ήρθαν για να δημιουργήσουν μια εικόνα που μας θυμίζει ότι κακώς το φράγμα του Σαραπιού ξεχάστηκε. Στην κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί καταλήγουν κι αποθηκεύονται εκατοντάδες κ.μ. νερού, πολύτιμου για τις υδρευτικές ανάγκες του νησιού αλλά αναξιοποίητου.

Η σημερινή εικόνα του φράγματος στέλνει το μήνυμα ότι, ενδεχομένως, με πολύ μικρότερη δαπάνη από άλλους υδρευτικούς σχεδιασμούς, μπορεί να προστεθεί στις υδρευτικές δυνατότητες του τόπου και με κατάλληλο δίκτυο μεταφοράς νερού από τις πηγές της βορειοανατολικής Χίου να συμβάλλει καθοριστικά στη λύση του υδρευτικού προβλήματος του νησιού.

Σταδιακά … μπαζότοπος

Η αποχώρηση του ενδιαφέροντος για την ολοκλήρωση του φράγματος άνοιξε την ευκαιρία σε επιτήδειους να μετατρέπουν σταδιακά το χώρο σε μπαζότοπο. Φορτηγά έχουν ήδη ξεφορτώσει καρότσες από μπάζα και σκουπίδια, επιτείνοντας τα σημάδια της εγκατάλειψης σε ένα χώρο που κάποτε εννοείται ότι είχε επιλεγεί να πρωταγωνιστήσει στην επίλυση του υδρευτικού μας προβλήματος.

Σχεδιασμοί στο πόδι, που αλλάζουν αναλόγως με τα πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Αυτά πληρώνουμε σήμερα με βαρύ αντίτιμο την σοβαρή υστέρηση ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ