6.10.2018 14:11

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν “φυτεύτηκε” ακόμη στη νοοτροπία του Χιώτη επιχειρηματία

Το μεγάλο στοίχημα του προέδρου του Επιμελητηρίου, Παντ. Λεγάτου, να εντάξει μέχρι το τέλος της θητείας του όσους περισσότερους επιχειρηματίες μπορεί σαν ενεργά μέλη του προγράμματος.

Πριν πέντε μήνες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παντ. Λεγάτος, είχε θέσει στους επιχειρηματίες του νησιού το ζήτημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Τους είχε ζητήσει να ακολουθήσουν το δρόμο της εθελοντικής προσφοράς και να εγγραφούν στο μητρώο του Επιμελητηρίου, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιλέγουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, λέγοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους «ευχαριστώ» σε όλους εκείνους που τους στηρίζουν. 

Απογοητευτικά νούμερα 

Το ενδιαφέρον, δυστυχώς, δεν ήταν το προσδοκώμενο, αφού τα νούμερα αποδεικνύουν ότι η νοοτροπία του Χιώτη επιχειρηματία δεν βασίζεται στην αλληλοπροσφορά και τον εθελοντισμό, κυνηγώντας το εύκολο και εφήμερο χρήμα. Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο μητρώο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανέρχονται συνολικά στις 68, ωστόσο οι ενεργές είναι μόλις 30, λιγότερες από τις μισές. 

Παρόλο που είμαστε νησί με αρκετά ζητήματα και παρόλο που έχουμε όλοι αντιληφθεί πλήρως την ανάγκη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τόπο αυτό, όταν ακούμε για εθελοντισμό…. πρασινίζουμε. 

«Οι επιχειρηματίες το οφείλουν στην κοινωνία…»

« Μέχρι στιγμής, μέσω του προγράμματος, έχουμε αναλάβει την φύλαξη του Προφυλακείου της Κλειδούς. Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου τα ενεργά μέλη του προγράμματος δαπανούσαν δύο δίωρα την εβδομάδα για τη φύλαξη του», εξηγεί στον «π» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παντ. Λεγάτος, και εκφράζει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια το Ζαχ. Μαϊστράλη, για την ιδέα αλλά και την πολύτιμη συνεισφορά του. 

«Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί μέχρι στιγμής δεν είναι πολύ θετικοί, ωστόσο η προσπάθεια μου για να μυήσω όσα περισσότερα μέλη μπορώ θα ξεκινήσει εντατικά από τη επόμενη κιόλας συνεδρίαση. Δεν χρειάζονται μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά αργά και σταθερά μπορούμε όλοι να μάθουμε να ζούμε σε εθελοντικούς ρυθμούς και να βοηθάμε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Εξάλλου σαν επιχειρηματίες το οφείλουμε στην κοινωνία που μας στηρίζει», τονίζει ο κ. Λεγάτος. 

Η επόμενη δράση  

 Η δράση των μελών του προγράμματος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει ήδη αποφασιστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, και θα αφορά τη ΒιΒλιοθήκη Κοραή και συγκεκριμένα την αρχειοθέτηση του τεράστιου υλικού που διαθέτει, καθώς δεν υπάρχουν αρμόδιοι για να υλοποιήσουν την ανωτέρω εργασία.

«Η συγκεκριμένη δράση αφορά το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Η Βιβλιοθήκη Κοραή είναι ένας θησαυρός για το νησί μας και της αρμόζει μία αψεγάδιαστη εικόνα. Στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες δράσεις, ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος κυρίως. Οι εποχές είναι δύσκολες και καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες στερούνται βασικές ανάγκες», καταλήγει ο Παντ. Λεγάτος. 

Το κράτος δεν δίνει σημαντικά κίνητρα στους επιχειρηματίες για την επιβίωση τους, καθώς δεν υπάρχουν φοροελαφρύνσεις ή αντίστοιχα προνόμια. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εθελοντισμό, ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον!  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ