4.9.2015 15:36

Δώστε λύση πριν προκύψουν τα χειρότερα [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ, ΟΜΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το θέμα των προσφύγων πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο από ποτέ. Το νησί βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχής βοήθειας και εξασφάλισης των βασικών ειδών ανάγκης, ωστόσο οι αντοχές δοκιμάζονται και απαιτούνται άμεσες λύσεις με τη συνδρομή όλων των φορέων του νησιού.

Μέχρι τώρα, η Χίος διαχειρίστηκε αριθμούς προσφύγων που με την κατάλληλη οργάνωση Λιμεναρχείου, Αστυνομίας, εθελοντικών ομάδων και Περιφέρειας, αντιμετωπίζει τα κύματα επισκεπτών με σχετική αντοχή. Σύντομα όμως και με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί στο νησί μας. «Μέχρι τώρα πέρασαν από το νησί οι πρόσφυγες με ένα σχετικά ανεβασμένο ποιοτικό επίπεδο. Είχαν κάποια χρήματα, εξασφάλισαν την μεταφορά, την μετακίνησή τους από τη Χίο προς κάπου αλλού. Στη Μέση Ανατολή όμως υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια φτωχών Σύριων και άλλων εθνικοτήτων που ξεκινούν και αυτοί για το ταξίδι στο όνειρο. Τις επόμενες ημέρες οι αριθμοί αφίξεων θα αυξηθούν», υποστηρίζει εθελοντής στον «π».

Όνειρα απλωμένα στον Δημοτικό Κήπο

Αρκετοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στο Δημοτικό Κήπο που βρίθει βασικών ελλείψεων. Τη μέριμνα για ότι απαιτούν οι ανάγκες των ανθρώπων την έχει η Περιφέρεια που αναλαμβάνει μάλιστα πολλές περισσότερες πρωτοβουλίες από όσες τη βαρύνουν. Στον αντίποδα, η συνδρομή του Δήμου Χίου δεν έχει βρει αντίκρισμα από σχεδόν κανέναν. Στις πολλές εκκλήσεις που έχουν γίνει, είτε σε θέματα παροχής νερού, είτε σε θέματα αποδέσμευσης πιστώσεων για έκτακτες ανάγκες, η δημοτική αρχή παραπέμπει στην δαιδαλώδη γραφειοκρατία και αποφεύγει να αναλάβει πρωτοβουλίες, πέραν όσων αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών.

Ο Δημοτικός Κήπος αν και στην αρμοδιότητα του Δήμου Χίου δεν διαθέτει επαρκείς ποσότητες νερού, επαρκή καθαριότητα στις τουαλέτες που χρησιμοποιούνται από δεκάδες πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή η κατάσταση για τη δημοτική πλειοψηφία κρίνεται «αντιμετωπίσιμη».

Αυτό θα πρέπει να αλλάξει ως τακτική και ο Δήμος να αντιληφθεί άμεσα ότι η έκτακτη ανάγκη απαιτεί συστράτευση και όχι απλή θέαση....

Αναζητείται χώρος

Χθες σε σύσκεψη μεταξύ του Στ. Κάρμαντζη, του Μαν. Βουρνού και του Αστυνομικού Διευθυντή Ανδ. Δαμίρη, εξετάζεται άμεσα η ανάγκη να βρεθεί χώρος με μόνιμα χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 500 άτομα, με προτεραιότητα στις μητέρες με μικρά παιδιά. Τέτοιοι χώροι όπως συζητήθηκε μπορεί να είναι η πρώην μεταφορική Κασσουδάκη, τα Ταμπάκικα, το κτίριο του REX αφού δεχθεί μια σειρά μικρών παρεμβάσεων αλλά και πρώην βιοτεχνία της οποίας ο ιδιοκτήτης προτίθεται να την ενοικιάσει για τις ανάγκες φιλοξενίας. Σύντομα Δήμος και Περιφέρεια θα κληθούν να αποφασίσουν. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να σε εβδομάδες.... αλλά σε λίγες μέρες, μιας και αναμένονται νέοι πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν αφορά μόνο τους αρμόδιους πλέον, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Ας μην κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ