18.12.2012 17:57

Δώρα από χέρι

EΝΑ ΕΝΕΡΓΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΔΑΠ ΑμεΑ

 

Ο Γιώργης, ο Κώστας, ο Δημήτρης σκυμμένοι πάνω από το τραπέζι της χειροτεχνίας, είναι απορροφημένοι με τις κατασκευές τους. Ο ένας έχει ένα κομμάτι μαλλί και προσπαθεί να το βάλει σε καλούπι, ο άλλος του δίνει σχήμα και ο τρίτος με το χαμόγελο διάπλατα στα χείλη, έχει πια ολοκληρώσει ένα ρόδι φτιαγμένο από μαλλί με την τεχνική του φελτ.

 Όλοι τους έχουν συγκεντρωθεί στην εργασία τους, όλοι νιώθουν ότι μπορούν να παράγουν, να δουλέψουν, να αποδώσουν και αισθάνονται χρήσιμοι.

Στην εποχή της υπερκατανάλωσης, στην εποχή όπου το όνομα μιας μεγάλης εταιρείας βρίσκεται στην ετικέτα ενός προϊόντος και το αναβαθμίζει, πολλές φορές αντιστρόφως ανάλογα με την αξία του, έρχονται να προστεθούν στις επιλογές μας άλλα προϊόντα, άλλα αγαθά, που δεν έχουν την ταμπέλα της μεγάλης εταιρείας, που δεν είναι φιρμάτα.

Είναι όμως μοδάτα, κεφάτα και φτιαγμένα με περισσή προσπάθεια μεράκι, υπομονή κι επιμονή. Είναι τα προϊόντα- κατασκευές των εργαστηρίων του ΚΔΑΠ ΑμεΑ στον Κοφινά.

Κουρελούδες, υφαντά, κεντήματα, κεράκια, αντικείμενα χειροτεχνίας με μαλλί ή άλλα υλικά, ξυλόγλυπτα αντικείμενα και άλλα, όλα φτιαγμένα από τους τριάντα συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία που παρακολουθούν τα εργαστήρια στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

 

Έλλειψη κοινωνική πολιτικής

Το ενδιαφέρον,  η αγάπη και η ανάγκη των γονιών να βγουν τα παιδιά τους από το σπίτι όντας ενεργά μέλη αυτής της κοινωνίας και η προσπάθεια να καλύψουν το κενό του προβληματικού κράτους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της επαγγελματικής αποκατάστασης των ΑμεΑ, οδήγησε τους γονείς στη λειτουργία του ΚΔΑΠ μέσα από την εκμετάλλευση κάθε φορά ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

Τα εργαστήρια

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ πέντε εργαστήρια τα οποία παρακολουθούν τριάντα άτομα από 20 -64 ετών. Κάθε πρωί μαζεύονται στον Κοφινά και όπως όλοι εμείς πηγαίνουμε στις δουλειές μας έτσι κι εκείνοι, βάζουν μπροστά τους αργαλειούς, παίρνουν τη βελόνα για το κέντημα, τα εργαλεία του ξυλουργείου, τα κεριά και τα φυτίλια, τα μαλλιά και τα πατρόν και αρχίζουν τις κατασκευές.

Εκεί τους βρήκαμε χθες το πρωί απορροφημένους ο καθένας με το δημιούργημα του και το γεγονός ότι μπορέσαμε και τους φωτογραφήσαμε χωρίς κανένα πρόβλημα είναι άλλο ένα δείγμα του πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία όλων σχετικά με το ΚΔΑΠ και τις δραστηριότητες του.

 

Το χθες και το σήμερα

Παλιότερα οι ίδιοι οι γονείς δεν ήθελαν να φαίνονται τα παιδιά τους, τώρα κοιτούν με περηφάνια τις δημιουργίες τους που για πρώτη φορά τις προβάλουν προς πώληση στην κεντρική αγορά.

Σε ένα χώρο στην Απλωταριά (απέναντι από το κατάστημα Κασσάπα) μπορείτε να βρείτε όλες τις κατασκευές του ΚΔΑΠ ΑμεΑ (κουρελούδες, υφαντά, κεντήματα, κατασκευές από μαλλί), που διατίθενται προς πώληση αυτές τις μέρες. Η πώληση στόχο δεν έχει τόσο να συγκεντρωθούν χρήματα αλλά να νοιώσουν τα παιδιά ότι ο κόπος τους έχει αξία, ότι είναι χρήσιμα.

Νιώστε και εσείς ακόμη πιο χρήσιμοι αγοράζοντας δώρα με την καρδιά σας κι όχι μόνο με το πορτοφόλι σας.

 

Θέλουν χαρτί

Εκτός από τα εργαστήρια κατασκευής το ΚΔΑΠ ΑμεΑ, λειτουργεί και την ανακύκλωση με τη συγκέντρωση χαρτιού. Γι αυτό όσοι έχετε χαρτιά εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ για ανακύκλωση μπορείτε να τα εναποθέτετε στις εγκαταστάσεις του στον Κοφινά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ