20.8.2013 12:31

Διττή εκδήλωση στα Ψαρά

Εκδήλωση  με διττό σκοπό πραγματοποίησε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νησιού, ο Δήμος Ψαρών το περασμένο Σάββατο καθώς ανακήρυξε τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Ψαρών ενώ παρουσιάστηκε και ο  πρώτος τόμος  του νέου βιβλίου του κ. Δημητρίου Ανδριάνα με τίτλο « Το μοναστήρι των Ψαρών».

Η αίθουσα του Δήμου ήταν κατάμεστη από νωρίς, πλήθος Ψαριανών είχε συγκεντρωθεί για να τιμήσει τόσο τον κ. Μαρτίνο για την  πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά του  στα Ψαρά όσο και τον συμπατριώτη τους κ. Ανδριάνα,  που με το συγγραφικό του έργο έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάσωση και την προβολή των ιστορικών και λαογραφικών κειμηλίων των Ψαρών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Ψαρών, ο οποίος παρουσίασε το πλούσιο έργο του κ. Μαρτίνου που από το 1980 που πρωτογνώρισε το νησί βοήθησε σημαντικά με τη χρηματοδότηση έργων κοινής ωφελείας, την επισκευή της εκκλησία του Αγ. Νικολάου, την κατασκευή του κτιρίου που στεγάζει το Γυμνάσιο-Λύκειο Ψαρών, την πλήρη ανακαίνιση του κελιού της Παναγιάς Βατούσενας, πολλές και σημαντικές δωρεές προς τα σχολεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους, τη χρηματοδότηση της έκδοσης του βιβλίου του κυρίου Ανδριάνα.  Πολλές δε από τις δωρεές παρέμεναν άγνωστες στο ευρύ κοινό λόγω της σεμνότητας του κ. Μαρτίνου.

Έπειτα ο Δήμαρχος υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ψαρών ανακήρυξε τον κ. Μαρτίνο επίτιμο Δημότη της ηρωικής νήσου των Ψαρών και του απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Ολοκαυτώματος. Επίσης του δώρισε το ιερό σύμβολο των Ψαρών, την ιστορική τους σημαία και μια αναμνηστική πλακέτα. Δώρα στον κ. Μαρτίνο πρόσφεραν επίσης ο σύλλογος "Αδελφότητα Ψαριανών" και ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ψαρών "Κ. Κανάρης". Ο κ. Μαρτίνος απηύθυνε έναν σύντομο ευχαριστήριο χαιρετισμό γεμάτο αγάπη για το νησί των Ψαρών, την θάλασσα και τη ναυτοσύνη.

Στην συνέχεα της εκδήλωσης ο κ. Ανδριάνας μίλησε για την κρίση που υπάρχει στο βιβλίο και ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μαρτίνο που χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου του όσο και όσους βοήθησαν σε αυτό. Στο τέλος απένειμε το μετάλλιο του Αγ. Νικολάου και του Κ. Κανάρη, που δημιουργήθηκε με δική του δαπάνη, στον κ. Αθ. Μαρτίνο, στον Δήμαρχο Ψαρών κ. Κ. Βρατσάνο και στον τέως Δήμαρχο Ψαρών κ. Εμ. Αγαπούση.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη δωρεάν προσφορά του βιβλίου στους παρευρισκόμενους και με κέρασμα παραδοσιακών γλυκών από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό συλλογο Ψαρών «Ο Κ. Κανάρης».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ