12.3.2013 13:29

Δημοτικό Σχολείο Πυργίου: Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό υλικό και υποδομές

Στις αρχές του 19ου αιώνα, έναν περιηγητή, όταν τον ρώτησαν τι είναι αυτό που ψάχνει όταν πάει σε κάποιο άγνωστο γι αυτόν τόπο, απάντησε ότι η εικόνα του σχολείου, - που μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα - είναι ο καλύτερος καθρέφτης της κοινωνίας και του τόπου τον οποίο επισκέπτεται.

Λίγο πριν μπείς στο Πυργί, στα αριστερά σου, δεσπόζει το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σε σχολικό κέντρο, εξυπηρετώντας τα γύρω χωριά, και συγκεκριμένα, τα Μεστά, τους Ολύμπους, την Ελάτα, και τα Αρμόλια.

Ανέκαθεν το σχολικό συγκρότημα, αποτελούσε σημείο αναφοράς της κοινωνίας του Πυργίου. Εκεί πήραν τα πρώτα εφόδια της γνώσης, γενιές και γενιές Πυργούσων, και αν μη τι άλλο αποτελεί πρόκριμα και πηγή αναμνήσεων για όλους μας.

Το σχολικό συγκρότημα αρχιτεκτονικά επιβλητικό, είναι δομημένο σε 2 πατώματα, με επιβλητική είσοδο, που οδηγεί στην μεγάλη αίθουσα με τις τάξεις, και μια μεγάλη αυλή στο πίσω μέρος κατανεμημένη σε 3 επίπεδα.

Έκανα αυτή την αναφορά για να τονίσω παρακάτω την κατάσταση όπως εμφανίζεται σήμερα, μια κατάσταση ζοφερή, όπου οι κτιριακές υποδομές είναι σε άσχημη κατάσταση. 

 Όταν βρέχει η στέγη στάζει, τα κουφώματα στα παράθυρα, είναι παλιά και δεν προστατεύουν τα παιδιά και τους δασκάλους τους από το κρύο, τα κτίρια είναι ασυντήρητα, κι όλα αυτά σε ένα σχολείο, που θα έπρεπε να είναι κόσμημα για την περιοχή.

Πέραν αυτών, η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου υστερεί  σε σχέση με τα άλλα σχολεία του νησιού. Οι εκπαιδευτικοί παρά τις φιλότιμες, και καμιά φορά υπεράνθρωπες προσπάθεις τους,δεν έχουν τα κατάλληλα μέσα, για να βοηθήσουν τα παιδιά. 
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Προτζέκτορες, Περιφερειακά ηλεκτρονικά συστήματα,εκπαιδευτικά βοηθήματα κλπ κλπ μπορεί να αποτελούν κάτι δεδομένο στην εκπαίδευση των παιδιών για τα άλλα δημοτικά σχολεία της Χίου, όχι όμως και στο Πυργί.

Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε, τους εκπαιδευτικούς και να απαιτήσουμε την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των υποδομών του σχολείου. 
Άμεσα θα πρέπει να επισκευασθεί η κεραμοσκεπή, να μονωθεί το κτίριο όπου είναι αναγκαίο, να βαφτούν οι αίθουσες, να βελτιωθεί το σύστημα θέρμανσης, και να αντικατασταθούν τα εσωτερικά, και τα εξωτερικά κουφώματα. 
Επίσης αναγκαίο από εκπαιδευτικής πλευράς είναι,να εφοδιασθεί το σχολείο με τον απαραίτητο  εξοπλισμό, και ότι άλλο χρειάζεται για την άρτια εκπαίδευση των μαθητών.
 

ΠΗΓΗ: http://mastixi.blogspot.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ