#ΑΔΕΔΥ

Διαμαρτυρία στη Χίο για το νέο ναυάγιο: «Το Αιγαίο δεν πρέπει να γίνει κανονικότητα θανάτου»

Υπό βροχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ Χίου, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά του νησιού

Με δυνατή βροχή, αλλά και με ηχηρά μηνύματα καταγγελίας για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία εφαρμόζει πιστά και η Ελληνική Κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου 2026, στις 6:30 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πορεία στην κεντρική πλατεία της πόλης της Χίου, από το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Αφορμή στάθηκε το πολύνεκρο περιστατικό ανοιχτά της Χίου, όταν σκάφος του Λιμενικού Σώματος, κατά τη διάρκεια περιπολίας, συγκρούστηκε με φουσκωτό που μετέφερε περίπου 40 πρόσφυγες και μετανάστες.

Παρεμβάσεις με συγκίνηση και αγανάκτηση

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν η Ολυμπία Κουβαρά από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χίου, η Νατάσα Διακορώνα από τον Σύλλογο Γυναικών Χίου και ο Παναγιώτης Νικήτας, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Χίου.

Οι ομιλητές χρησιμοποίησαν λόγο έντονο, γεμάτο συγκίνηση και ανθρωπιά, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη και εγκληματική πολιτική επαναπροωθήσεων, καταστολής και κλειστών συνόρων που μετατρέπει το Αιγαίο σε υγρό νεκροταφείο».

Συμβολική πορεία στην Απλωταριά

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία ευαισθητοποίησης στην οδό Απλωταριά, η οποία, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δεν επεκτάθηκε σε ολόκληρη την πόλη.

«Μην συνηθίσουμε το θάνατο στο Αιγαίο»

Οι συμμετέχοντες έστειλαν το μήνυμα πως δεν πρέπει ο λαός της Χίου να αποδεχθεί ως κανονικότητα την ύπαρξη νεκρών στο Αιγαίο από τέτοια περιστατικά.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά:
«Κανένας δεν φεύγει από τη χώρα του για να ρισκάρει τη ζωή του με ένα φουσκωτό, αν αυτό δεν είναι πιο ασφαλές από το να μείνει πίσω. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από το ισοπεδωμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν».

Κοινά αιτήματα και έντονη φρασεολογία

Τα αιτήματα που κατατέθηκαν ήταν κοινά και διατυπώθηκαν με αυστηρότητα:

  • Πλήρης διαλεύκανση και διερεύνηση του εγκλήματος

  • Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή

  • Ουσιαστική προστασία προσφύγων και μεταναστών

  • Κατάργηση της απάνθρωπης και βάρβαρης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων

Έκκληση για ενεργή συμμετοχή και αλληλεγγύη

Οι διοργανωτές κάλεσαν τον λαό της Χίου να μη μείνει αμέτοχος:

«Οφείλουμε να αντιδράσουμε στους πολέμους και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που σπέρνουν τον θάνατο και ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους. Ας μας απασχολούν αυτά τα θέματα, κι ας μη μας αγγίζουν ακόμη άμεσα».

Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα για έμπρακτη στήριξη των τραυματιών του ναυαγίου, μέσω αιμοδοσίας και άλλων μορφών βοήθειας.

Νέο ραντεβού στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη

Η επόμενη διαμαρτυρία ορίστηκε για τις 28 Φεβρουαρίου 2026, ξανά στην κεντρική πλατεία της Χίου, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

Tags: ΑΔΕΔΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ