6.2.2015 9:06

Διαφωνίες Σόιμπλε - Βαρουφάκη

«Να γνωριστούμε λίγο». Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής ενενηντάλεπτης συνάντησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη. Μία συνάντηση στην οποία κυριάρχησαν οι διαφωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», που άρχισαν από την εκτίμηση του τρέχοντος προγράμματος. Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε να «διανύσει τον πιο δύσκολο δρόμο», πήγε καλύτερα απ’ ό,τι φαντάζονταν οι δανειστές στην αρχή του προγράμματος, ενώ ο συνομιλητής του είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν «φύλλο συκής».

Ο Β. Σόιμπλε αναγνώρισε πως η κυβέρνηση της Αθήνας έχει μια νωπή εντολή, αλλά διευκρίνισε ότι «υποσχέσεις εις βάρος τρίτων δεν είναι ρεαλιστικές», για να θυμηθεί ότι πριν από δύο χρόνια τον επισκέφθηκε ο Αλ. Τσίπρας: «Του είπα εκλογές γίνονται σε όλες τις χώρες». Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, μετά τη συνάντηση, ότι αντιλαμβάνεται πως όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εντολή από τον ελληνικό λαό, έτσι και οι άλλες κυβερνήσεις και η γερμανική έχουν τις δικές τους εντολές. Πρόσθεσε ότι η εντολή δεν σημαίνει πως θα εφαρμοσθεί το προεκλογικό πρόγραμμα αμέσως, για να διευκρινίσει σε άλλο σημείο ότι «το 67% των μέτρων της λίστας (σ.σ. του μνημονίου) αποτελείται από μέτρα που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει εμείς». Οπως ανέφεραν μετά το τέλος των συναντήσεων με τον κ. Σόιμπλε και τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, τα μέτρα αυτά θα εξειδικευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Για τον λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, που έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μάλιστα ο κ. Σόιμπλε προσφέρθηκε και πάλι να στείλει 500 εφοριακούς στην Αθήνα ως τεχνική βοήθεια και στην οικοδόμηση θεσμών που θα καταστήσουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Το πρόβλημα του χρέους απασχόλησε λιγότερο τις συζητήσεις. Τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και ο κ. Γκάμπριελ είπαν ότι δεν πρόκειται οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν με νέα κεφάλαια την ελληνική διάσωση.

Γερμανικές πηγές παρατηρούσαν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πλήρη εικόνα των κινδύνων που υπάρχουν χωρίς «δίχτυ προστασίας». Κατά πληροφορίες της «Κ» και ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε χθες ότι η ασφάλεια της Ελλάδας έναντι των αγορών διασφαλίζεται επειδή, και όσο, είναι σε πρόγραμμα με όρους (conditionality). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να εποπτεύεται και από το ΔΝΤ, ενώ τον Απρίλιο η ΕΚΤ μπορεί να αποχωρήσει από αυτό εξαιτίας του νομικού πλαισίου της «ποσοτικής χαλάρωσης», που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα ταυτόχρονα με αγορά ομολόγων. «Η συμμετοχή του Ταμείου ανήκει τον πυρήνα της πολιτικής του Βερολίνου», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε να φέρει στην πρώτη του συνεδρίαση στο Eurogroup έναν οδικό χάρτη καθ’ οδόν προς ένα πρόγραμμα που θα «παρουσιασθεί πολύ σύντομα». Η γερμανική κυβέρνηση έμεινε με την εντύπωση ότι η ελληνική δεν επιθυμεί ένα πρόγραμμα με όρους. Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε, στο πνεύμα της γραμμής Σόιμπλε: «Χρειάζεται μετά τις 28 Φεβρουαρίου μία συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα. Ουδείς γνωρίζει αν θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε, αλλά ένα νέο πρόγραμμα χρειάζεται». Η ελληνική πλευρά έκανε μεγάλη προσπάθεια να εμφανισθεί τουλάχιστον δημόσια –αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Σόιμπλε– διπλωματική και με χαμηλούς τόνους. Αυτή η προσπάθεια συνάντησε ανταπόκριση από τον επικεφαλής του γερμανικού υπ. Οικονομικών.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ