27.11.2012 16:59

Διαδήλωσαν κατά της νησιωτικής υποβάθμισης

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

 

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση του νησιού τους, πραγματοποίησαν χθες οι κάτοικοι της Λήμνου που με συγκέντρωση στο Λιμάνι διατράνωσαν την αντίθεσή τους για την απομόνωση και τη συνεχή χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου. Μάλιστα οι Λημνιοί εξέδωσαν και σχετικό δελτίου Τύπου στο οποίο αναφέρουν:

 

«Εμείς, οι κάτοικοι και οι φορείς της Λήμνου, συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε με θλίψη και οργή για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νησιού μας και να διατρανώσουμε την κοινή πεποίθηση μας ότι «η Λήμνος θέλει να ζήσει».

Το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές των κυβερνήσεων, μέσω του μανδύα της τρόικας και του μνημονίου, οδήγησαν και οδηγούν τον ελληνικό λαό στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, και το λημνιακό λαό στην υποβάθμιση, την υστέρηση και την απομόνωση. Οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, τα προβλήματα με τις συγκοινωνίες, η περιθωριοποίηση και η ταλαιπωρία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι πολιτικές επιλογές κανένα πρόβλημα δε λύνουν, αλλά αντιθέτως δημιουργούν νέα, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για το νησί στο παρόν και το μέλλον, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε καν οι ζωτικές ανάγκες επιβίωσης μας.

Έτσι, παρά την αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, το Υπουργείο Υγείας εμμένει στην κατάργηση του αυτόνομου οργανισμού του Νοσοκομείου Λήμνου. Η Λήμνος, το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με 17.000 κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά την ζωή τους να κοστολογείται και να υποβαθμίζεται, δεν μπορεί να μην διαθέτει αυτόνομο Νοσοκομείο, αλλά να εξαρτάται από  ένα άλλο νησί που απέχει 84 ναυτικά μίλια, 6 τουλάχιστον ώρες θαλάσσιου ταξιδιού χωρίς καθημερινή σύνδεση.

Οι συνεχείς  καταργήσεις-υποβαθμίσεις υπηρεσιών ζωτικής σημασίας έχουν όμως συνέχεια, εξαντλώντας την υπομονή των Λημνιών πολιτών. Μετά την κατάργηση των γραφείων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την κατάργηση της αυτόνομης λειτουργίας  του Νοσοκομείου Λήμνου, την πιθανή –αν και διαψευδόμενη- κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Λήμνου, ήρθε και η κατάργηση κι άλλων ζωτικών υπηρεσιών, όπως η ΔΟΥ.

Τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου, γνωστά πλέον σε όλους, αλλά και η συχνότητα και ιδίως η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων, καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε ταξίδι για την πλειονότητα των κατοίκων του νησιού και αποτελούν  τροχοπέδη για την  ανάπτυξη του τόπου μας. Η Λήμνος είναι το μοναδικό μεγάλο νησί που  εξυπηρετείται μόνο και αποκλειστικά με πλοία 4ης κατηγορίας.

ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ!

Οι συνέπειες της κρίσης  στο νησί μας θα είναι οδυνηρές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Ο κίνδυνος να εμφανισθεί ένα νέο κύμα μετανάστευσης, ανάλογο των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 που ερήμωσαν ολόκληρα χωριά , είναι πλέον ορατός. Η προοπτική απομόνωσης όσων απομείνουν είναι εμφανής.

Το ελάχιστο που οφείλει το Ελληνικό Κράτος να κάνει για τους «ήρωες νησιώτες», που συχνά επικαλείται, είναι να εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις συνθήκες ζωής, ώστε οι κάτοικοι της Λήμνου να μπορούν να ελπίζουν και να αγωνίζονται για τον τόπο τους.

Ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς θα συνεργαστούν και θα αξιοποιήσουν κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα για την προστασία των πολιτών σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ για τη Λήμνο:

·        Κανένα κλείσιμο/υποβάθμιση υπηρεσίας ζωτικής σημασίας.

·        Καμιά συγχώνευση ή διασύνδεση, αλλά ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Λήμνου με επαρκείς μόνιμες οργανικές θέσεις προσωπικού.

·        Κάλυψη των κενών των σχολείων του νησιού με το απαραίτητο μόνιμο διδακτικό  προσωπικό. Να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία, με ευθύνη του κράτους.

·        Όχι στην κατάργηση της ΔΟΥ Λήμνου. Το προτεινόμενο Γραφείο είναι κοροϊδία.

·        Ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στη Λήμνο.

·        Καθημερινή αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση, με σύγχρονα και ασφαλή για το επιβατικό κοινό πλοία, με φτηνά εισιτήρια. Όχι πια πλοία 4ης κατηγορίας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ για το αύριο και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:

·        Εφαρμογή και σεβασμό της συνταγματικής επιταγής της «νησιωτικότητας».

·        Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

·        Κοινωνικό κράτος πρόνοιας χωρίς περικοπές που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

·        Δημόσιες συγκοινωνίες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.

·        Δικαίωμα στην εργασία. Κίνητρα για τα νησιά.

·        Κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και στον έλεγχο της κοινωνίας.

·        Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησί μας, στελέχωση περιφερειακών ιατρείων, ίδρυση δομών ψυχικής υγείας, ενίσχυση υπηρεσιών πρόνοιας, πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

·        Στήριξη των νησιωτικών επιχειρήσεων και της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

·        Όχι στις βιομηχανικές μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Λήμνο.

·        Ανάπτυξη και αξιοποίηση του πλούτου των παραγωγικών δυνατοτήτων και των φυσικών πόρων σε όφελος των κατοίκων, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

 

Η απαίτηση των Λημνιών είναι να τηρηθούν τουλάχιστον οι αυτονόητες δεσμεύσεις και οι συνταγματικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στους πολίτες του. Σε καμία περίπτωση  δε θα επιτρέψουμε την υποθήκευση της ζωής της δικιάς μας και των παιδιών μας. Πλήρη ολοκληρωμένη και αυτόνομη παροχή και παρουσία δημοσίων υπηρεσιών στο νησί, ανάλογες του μεγέθους και της θέσης του. Η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος είναι ισότιμα μέλη του νομού και όχι διασυνδεόμενα-συγχωνευόμενα νησιά. Εκτός αν αλλάξουμε και τη γεωγραφία!.

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου οι μάσκες πια έπεσαν. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες γιατί ό,τι γκρεμίζεται, ειδικά αυτή την εποχή, δύσκολα ξαναχτίζεται. Πρέπει να υπερασπιστούμε όσα έχουμε πετύχει και να διεκδικήσουμε κι όσα μας χρωστούν.

Ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο τα κλαδικά του αιτήματα μέσω των ανάλογων φορέων. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε εδώ γιατί είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, και οι κάτοικοι, και τα Συνδικάτα, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι οι πολίτες του νησιού, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συγκροτήσουμε Μέτωπο για τη Λήμνο και από κοινού να παλέψουμε για την ασφαλή επιβίωση και αξιοπρεπή πρόοδο μας στο νησί, για τον τόπο στον οποίο οραματιζόμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

Η Λήμνος διεκδικεί το αυτονόητο. Το δικαίωμα στο Αύριο. Το δικαίωμα στο Όνειρο. Το δικαίωμα στη Ζωή. Το αύριο δεν θα γραφτεί ούτε από τους πρόθυμους του χτες, ούτε από τους αδιάφορους του σήμερα. Θα γραφτεί με τον διεκδικητικό συνεχή αγώνα μας.

Γι΄ αυτό ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. Και οργανωνόμαστε στον κοινό αγώνα με όλες τις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται, που παλεύουν, που μάχονται! Το σημερινό Κάλεσμα για τη Λήμνο είναι μόνο η αρχή, όχι το τέλος. Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται!

       Και θα αγωνιστούμε, τον αγώνα τον καλό, με όποιο κόστος. Για να πετύχουμε.

       ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ;

«Η Λήμνος θέλει να Ζήσει!» Και θα Ζήσει!»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ