2.2.2017 9:29

Δεν θα γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο

Tην εκτίμησή του ότι δεν θα προλάβουν να γίνουν τον Σεπτέμβριο μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετέφερε χτες στους καθηγητές ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε ο υπουργός με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και απαντώντας σε ερωτήσεις τους, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι και το ΑΣΕΠ δεν θα προλάβει να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες καθώς αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον συμμετοχής πάνω απο 80.000 άτομα. Ο υπουργός όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μόνιμοι διορισμοί λίγο αργότερα και αφού έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά εάν το ΑΣΕΠ καταφέρει να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες από τον νόμο ενέργειες.

Το θέμα των μόνιμων προσλήψεων στην εκπαίδευση έχει απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση, προκειμένου να πάψουν τα κενά στα σχολεία, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα, ενώ και οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Πάντως τις επόμενες μέρες, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, θα ανακοινωθεί ο αριθμός των προσλήψεων.

Οσον αφορά στον τρόπο πρόσληψης είπε ότι θα «πάμε σε μεικτό σύστημα, ώστε να εξασφαλίσουμε και την πρόσληψη των εκπαιδευτικών που για χρόνια έχουν στηρίξει το δημόσιο σχολείο ως αναπληρωτές αλλά και την είσοδο των νέων εκπαιδευτικών. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζω αν θα προχωρήσουμε σε γραπτό διαγωνισμό. Πρώτα να διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του συστήματος και στη συνέχεια να λάβουμε αποφάσεις». Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας πάντως τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κενά όσον αφορά στο ζήτημα τόσο του διαγωνισμού, της μοριοδότησης των αναπληρωτών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν προβάδισμα αλλά και για ποιες ειδικότητες πρέπει να γίνει διαγωνισμός.

Οι ειδικότητες
Οσον αφορά στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών ο υπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει σύμπτυξη ώστε να περιορισθούν κοντά στις 80 και κυρίως όσον αφορά στις τεχνικές ειδικότητες. Οσον αφορά στις προσλήψεις των αναπληρωτών την ερχόμενη χρονιά ο υπουργός τούς δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν με το υφιστάμενο καθεστώς. Κατά τα λοιπά χτες η Ενωση Φιλολόγων εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την πρόταση κατάργησης του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της Β΄ Λυκείου, και -κατά συνέπεια- τον εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Οπως χαρακτηριστικά λένε οι εκπαιδευτικοί η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο για την ανθρωπότητα. 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ 25%

Περίπου 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας έγιναν από το 2009 έως σήμερα, ενώ ο αριθμός των μόνιμων διορισμών είναι μηδενικός. Ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 25% σε τέσσερα χρόνια

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ