15.10.2014 11:31

«Δεν παρέχονται τα αυτονόητα»

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Ν. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΙΟΥ Μ. ΜΑΚΚΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

« Η πολιτεία οφείλει να φροντίζει τις Ακαδημίες  Εμπορικού Ναυτικού, πρέπει να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία τους. Οι σχολές είναι περιζήτητες επειδή προσφέρουν μελλοντική προοπτική, επαγγελματική διέξοδο».
Οι ωρομίσθιοι
Η διευθύντρια της Α.Ε.Ν. Μηχανικών Χίου Μαρία Μακκά δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της. Η εμπειρία της επιτρέπει να λέει τα πράγματα όπως έχουν, με μοναδικό στόχο το όφελος των σπουδαστών και κατ’ επέκταση της σχολής.
«Δεν πρέπει να εξαρτώμαστε από τις προσλήψεις των ωρομισθίων που εκτός όλων των άλλων καθυστερούν να γίνουν, με αποτέλεσμα να χάνονται μαθητικές ώρες. Πρέπει οι κενές θέσεις να καλυφθούν με μόνιμους, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι τα κενά που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις θα καλύπτονται με αντίστοιχες προσλήψεις μονίμων. Δεν γίνεται τίποτα».
Η σίτιση
Ένα άλλο αυτονόητο που δεν παρέχεται πλέον απο την πολιτεία, είναι η σίτιση των μαθητών.
«Την τελευταία τριετία έχει κοπεί, οι σπουδαστές σιτίζονται από την εκκλησία, την οποία ευχαριστούμε θερμά αλλά πρέπει να υπάρχει άλλη μέριμνα. Δεν πρέπει να εξαρτώμαστε από τις 60 μερίδες της εκκλησίας. Θα έπρεπε όπως όλοι οι άλλοι φοιτητές πανελλαδικά και οι σπουδαστές των Α.Ε.Ν. να σιτίζονται από την υπεύθυνη πολιτεία σε λέσχες, συμβεβλημένα εστιατόρια ή με κουπόνια. Αυτό κάνει μια ευνομούμενη πολιτεία. Δεν τα καταργεί όλα, δεν  αφήνει τα πάντα στην ευαισθησία κάποιων μη πολιτειακών φορέων, ή  ιδιωτών χορηγών. Όμως αυτά είναι αυτονόητα πράγματα που δεν ισχύουν».
Ισότιμη εκπαίδευση
Η πίεση που αισθάνεται είναι πολύ μεγάλη. Έχει συναίσθηση των ευθυνών της, θέλει να παρέχει ποιοτικό επίπεδο σπουδών στους νέους που εμπιστεύονται το μέλλον τους στις σχολή, επιδιώκει να αρχίζουν τα μαθήματα έγκαιρα και να παρέχεται ισότιμη δυνατότητα σπουδών σε όλα τα επίπεδα, αλλά  βιώνει τα προβλήματα και την απογοητεύει η συμπεριφορά της πολιτείας. Χτές, είχε και την ευθύνη της ενημέρωσης των 14 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που ανέλαβαν υπηρεσία.
«Τυπικά τα μαθήματα έχουν αρχίσει από τις 8 Οκτωβρίου με αρκετές κενές ώρες, αλλά κανονικά λειτουργούμε από χτες, με την ανάληψη των θέσεων από τους 14 ωρομίσθιους. Μαζί με τους έξι μόνιμους καλύπτουμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των 270 σπουδαστών, από τους οποίους οι 75 είναι ο πρωτοετείς.
Φοιτητική στέγη
Η φοιτητική στέγη είναι γεμάτη. Οι κλίνες είναι περιζήτητες, αφού οι οικογένειες των περισσότερων σπουδαστών πολύ δύσκολα καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες των παιδιών τους. Στο δεύτερο όροφο των κτιριακών εγκαταστάσεων φιλοξενούνται 68 σπουδαστές. Αλλά και άλλα τόσα κρεβάτια να υπήρχαν, πάλι θα ήταν γεμάτα…
Παρ’ όλα αυτά, οι οικογένειες γνωρίζουν το αντικείμενο, έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι Α.Ε.Ν Χίου και Οινουσσών είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, λόγω της μέριμνας του διοικητικού προσωπικού, των εκπαιδευτικών και των χορηγών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ