1.6.2012 10:11

«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τη βία. Άλλοι μας έφεραν τους λαθρομετανάστες»

 
Τη σύγχρονη βεβαιότητα ότι η δυναμική ενός πολιτικού χώρου πηγάζει από τη στήριξη που του παρέχουν τα media αποδόμησε η «Χρυσή Αυγή». Η δράση και η φωνή της καταπνίγηκε από τη στερεότυπη αντίληψη ότι στην κοινωνία είναι λάθος να διαχέονται ακροδεξιές ή ναζιστικές απόψεις. Κι εκείνη έδρασε σε συνθήκες … ανταρτοπόλεμου. Πέτυχε να εδραιώσει την πεποίθηση ότι η λογική «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», ίσως λειτουργήσει σωφρονιστικά και στον κοινοβουλευτικό βίο, τον τόσο υποτιμημένο από τις τακτικές των ίδιων του των λειτουργών. Η εθνικιστική ακροδεξιά έβαλε πόδι στο Κοινοβούλιο και οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι και στις 18 Ιουνίου θα διατηρήσει κάποια από τα έδρανα.
Ένας από τους εκφραστές της, ο Αντώνης Γρέγος, πρώην πια βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώτος στη λίστα της «Χρυσής Αυγής» και στις επικείμενες εκλογές, με πολλές πιθανότητες επανεκλογής, έλκει την καταγωγή του από τη Λαγκάδα. Ο «π» έκρινε σκόπιμο να δώσει βήμα σε ένα πρόσωπο που θα κουβαλήσει Χίο στην κοινοβουλευτική του τσάντα για την επόμενη περίοδο. Ο Λαγκαδούσης βουλευτής Θεσσαλονίκης της «Χρυσής Αυγής» συστήνεται με ευγένεια και ξεκαθαρίζει: «δεν είμαστε τέρατα ή λυκάνθρωποι». Έχει ο ίδιος και το κόμμα του το χρόνο να διαψεύσουν όσους τρομάζουν από την παρουσία τους στη Βουλή.
 
Συνέντευξη στο ΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ
 
Ερ.: Στην είδηση ότι βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» έχει καταγωγή από τη Χίο, το τελευταίο ίσως μέρος που θα ποντάριζε κανείς, ως ιδιαίτερη πατρίδα του, θα ήταν η Λαγκάδα. Χωρίο με αριστερές ρίζες και δάφνες Αντίστασης.
ΑΝ. ΓΡ.: Νοιώθω υπερήφανος για την καταγωγή μου. Και οι δυο μου γονείς προέρχονται από τη Χίο και παρότι εγώ μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη από πολύ μικρός έρχομαι στο νησί, το αγαπώ και ουσιαστικά το θεωρώ ιδιαίτερη πατρίδα μου. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όσους στήριξαν το Λαϊκό Σύνδεσμο «Χρυσή Αυγή» και στη Χίο και να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους.
Προσωπικά από το 1992 έχω ενταχθεί στις τάξεις της «Χρυσής Αυγής». Θεωρώ ότι κανένας τόπος δεν μπορεί κατ’ αποκλειστικότητα να καπηλευθεί έναν πολιτικό χώρο. Να θεωρούμε δηλαδή ότι η Λαγκάδα είναι κατ’ αποκλειστικότητα Αριστερή ή η Θεσσαλονίκη Ακροδεξιά. Οι άνθρωποι, ανάλογα με όσα βιώνουν, διαμορφώνουν το ιδεολογικό τους υπόβαθρο. Το ίδιο έπραξα κι εγώ.
 
Ερ.: Προσωπικά πώς χαρακτηρίζετε ιδεολογικά τον εαυτό σας;
ΑΝ.ΓΡ.: Προσδιορίζω τον εαυτό μου ως εθνικιστή. Το κόμμα μας είναι νόμιμο, με απόφαση του Αρείου Πάγου, γνήσια εθνικιστικό, με ιστορική διαδρομή τουλάχιστον 25 ετών. Στην πορεία μας καθαρίσαμε παραλίες, διοργανώσαμε αιμοδοσίες και συσσίτια. Ίχνος από αυτή τη δράση μας δεν προβλήθηκε από τα Μ.Μ.Ε.. Αντίθετα, προβάλλουν ακραία γεγονότα βίας, που δεν έχουν σχέση με εμάς.
 
Ερ.: Κι αυτά δεν μπορείτε να τα υποβαθμίζετε. Είναι νωπή η αντίδραση της «Χρυσής Αυγής» στην Πάτρα.
ΑΝ.ΓΡ.: Η βία δεν προέρχεται από εμάς. Την υφίσταται ο ελληνικός λαός εδώ και χρόνια από τις ορδές των λαθρομεταναστών. Αν σκοτώσουν το παιδί σας ή βιάσουν τη γυναίκα σας κι εσείς θα αντιδράσετε βίαια. Είναι μια φυσική λειτουργία του ανθρώπου. Όταν είσαι ανυπεράσπιστος, όταν νοιώθεις ότι το Κράτος δεν σε βοηθάει, βγαίνεις εσύ στο δρόμο και αναζητάς το δίκιο σου. Σταθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων της Πάτρας, του Αγίου Παντελεήμονα ή άλλων γειτονιών της Αθήνας, όχι εσκεμμένα για να καρπωθούμε ψήφους, αλλά επειδή νοιώθουμε Έλληνες πολίτες κι εκείνοι απλά μας ανταπέδωσαν τη στήριξη.
 
Ερ.: Όταν βέβαια στη βία απαντήσεις με βία κι όχι με την εφαρμογή του κράτους δικαίου, επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.
ΑΝ.ΓΡ.: Είμαστε οι πρώτοι που θα θέλαμε να μην υπάρχει βία. Να τηρηθούν οι νόμοι, να υπάρχει Δικαιοσύνη, όποιος μπαίνει στη χώρα να απελαύνεται αυτόματα. Να τηρείται ο νόμος κατά γράμμα. Ζητάμε να φυλάσσονται τα σύνορα, οπότε δεν θα παρατηρούνται περιστατικά αυτοδικίας. Δεν ευθυνόμαστε εμείς. Άλλοι μας έφεραν τους λαθρομετανάστες και γίναμε ζούγκλα. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε, τα παιδιά μας να πάνε ανεμπόδιστα σχολείο.
 
Ερ.: Αλήθεια, αν λυθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, έχει λόγο ύπαρξης η «Χρυσή Αυγή»;
ΑΝ.ΓΡ.: Πράγματι, το θέμα της λαθρομετανάστευσης κυριαρχεί στις θέσεις μας, ακριβώς γιατί αισθανόμαστε ότι είναι η γενεσιουργός αιτία πολλών άλλων σύγχρονων προβλημάτων. Εμείς θέσαμε στη δημόσια ατζέντα το θέμα με τέτοια επίταση, όπως έχουμε θέσει εδώ και χρόνια στη δημόσια ατζέντα το αίτημα κατάργησης του ασύλου στα πανεπιστήμια. Έχουμε επομένως θέσεις και απόψεις για όλα τα θέματα που αφορούν τον Έλληνα πολίτη. Υποχρεωτικά, πια, λόγω της εισόδου μας στη Βουλή, τα κανάλια που μας είχαν φιμώσει θα τις προβάλλουν.
 
Ερ.: Ιδεολογικά αισθάνεστε συγγενείς με άλλους πολιτικούς χώρους;
ΑΝ.ΓΡ.: Είμαστε Έλληνες εθνικιστές, τίποτα άλλο πέραν αυτού. Δεν έχουμε σχέσεις με άλλες οργανώσεις ή παράνομες ομάδες. Είμαστε ένας απόλυτα νόμιμος πολιτικός φορέας.
 
Ερ.: Ωστόσο ο όρος εθνικιστής είναι εδώ και χρόνια φορτισμένος αρνητικά. Δεν παρατηρώ να σας ενοχλεί…
ΑΝ.ΓΡ.: Όποιο λεξικό κι αν ανοίξεις διαπιστώνεις ότι εθνικιστής είναι αυτός που αγαπάει την πατρίδα του. Απόδειξη προσήλωσης στην πατρίδα είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε εδώ και χρόνια για να τιμήσουμε το Μεγαλέξανδρο, τη μάχη των Θερμοπυλών ή τα πιο πρόσφατα Ίμια. Δυστυχώς οι εκδηλώσεις αυτές ποτέ δεν προβλήθηκαν και επίσης δυστυχώς είμαστε οι μόνοι που αισθανόμαστε την ανάγκη να τις διοργανώσουμε.
 
Ερ.: Αν δεν υπάρχει πολιτική ή ιδεολογική συγγένεια με άλλα κόμματα, είναι ανέφικτη και μια μετεκλογική συνεργασία.
ΑΝ.ΓΡ.: Ναι, ωστόσο σε κάποια θέματα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αν, επί παραδείγματι, κάποια κόμματα εισηγηθούν να καταργηθεί ο νόμος της ιθαγένειας, είναι αυτονόητο ότι θα το στηρίξουμε.
 
Ερ.: Η μεταβολή της επικοινωνιακής στάσης της «Χρυσής Αυγής» αλλά και η διαφορετική υποδοχή της από τα Μ.Μ.Ε. πιστεύεται ότι θα την ωφελήσει;
ΑΝ.ΓΡ.: Στην περίπτωση της «Χρυσής Αυγής» επιχειρήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση παραμόρφωσης από τα media. Μας έχουν κατά καιρούς παρομοιάσει με τέρατα, λυκάνθρωπους ή σατανιστές. Είμαστε οικογενειάρχες, έχουμε παιδιά τα οποία μεγαλώνουμε με αρχές και δουλειές που υπακούουν στους κανόνες της έννομης τάξης.
Εδώ και χρόνια έχουμε δεχτεί μια φίμωση φασιστικού τύπου από το σύνολο των Μέσων. Τώρα είναι υποχρεωμένα να διαδώσουν τις θέσεις μας αλλά χρειαζόμαστε οπωσδήποτε χρόνο για να αποδείξουμε στον κόσμο όσα μπορούμε να προσφέρουμε.
 
 
 
 
«Στη Λαγκάδα θα με υποδεχτούν με χαρά»
 
Ερ.: Αν σας δίνονταν η δυνατότητα να δράσετε ως βουλευτής Χίου ποια θα ήταν η προτεραιότητα σας;
ΑΝ.ΓΡ.: Τη Χίο τη λατρεύω. Θεωρώ, βέβαια, ότι η ίδια αδικεί τον εαυτό της και τα χαρίσματα της. Θα επιδίωκα να προβάλω τις ομορφιές του νησιού κι ο κόσμος να πηγαίνει σ’ αυτή, αντί στα παράλια της Τουρκίας. Εδώ και χρόνια είμαι μέλος του Συλλόγου Χιών Θεσσαλονίκης «Αγία Μαρκέλλα» και διαπιστώνω ότι το νησί έχει τεράστιο πρόβλημα σωστής προβολής, ακόμα και της παγκόσμιας δύναμης του στη ναυτιλία. Μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό αλλά αυτό το νησί είναι σε θέση να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική αφάνεια.
 
Ερ.: Πως φαντάζεστε ότι θα είναι η πρώτη σας υποδοχή στη Λαγκάδα με την ιδιότητα του βουλευτή;
ΑΝ.ΓΡ.: Ήδη μου τηλεφώνησαν πολλοί συγγενείς και φίλοι από τη Λαγκάδα για να με συγχαρούν. Με χαροποίησε ιδιαίτερα ότι μου τηλεφώνησαν πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς από εμένα χώρους. «Σε αγαπάμε πολύ σαν άνθρωπο και συμπατριώτη», ήταν το μήνυμα τους. Θεωρώ ότι θα με υποδεχτούν με χαρά. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ