Κοινωνία

26/10/15 10:39

τελ. ενημ.: 26/10/15 10:39

Δείτε τον θόλο της Αρκτικής που θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανή την ανθρωπότητα!

Απαστράπτουσα μέσα στην γκρίζα κατήφεια του φθινοπώρου στην Αρκτική, η χτιστή αυτή αποθήκη μέσα στον πάγο, μοιάζει με πολυτελές κόσμημα.

Και όμως αυτό δεν είναι το κρησφύγετο του James Bond, αλλά ένα μέρος που διατηρεί κάτι που θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο στον απόηχο της περιβαλλοντικής καταστροφής: Σπόρους.

Μία αποθήκη τροφίμων για το μέλλον

Σε αυτή την αποθήκη της Αρκτικής μπορεί να αποθηκευθούν πάνω από 100 εκατομμύρια φυτών και σπόρων. Το Διεθνές Svalbard Seed Vault (SISV), επίσης γνωστό ως το «Θησαυροφυλάκιο για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως», έχει σχεδιαστεί για να διασώσει δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων, που γνωρίζει ο άνθρωπος.

The Global Seed Vault in Svalbard, Norway, looks like a Bond villain's lair, but its contents could help humanity recover from a major disaster.

Ο στόχος είναι να γίνει μια Κιβωτός του Νώε, μια τεράστια αποθήκη, που θα περιέχει δείγματα των φυτών, που χρειάζονται για να ξεκινήσει ξανά η ανθρώπινη ζωή στη Γη, αν υπάρξει μια οικολογική καταστροφή, είτε από φυσικά αίτια είτε από ανθρώπινες ενέργειες, όπως αναφέρει το CNN.

Η Κιβωτός του Νώε των σπόρων έχει κτιστεί στο Longyearbyen, μια μικρή πόλη των ορυχείων στο νησί Spitsbergen, που ανήκει στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard, βόρεια της Νορβηγίας, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο. Η τοποθεσία επιλέχθηκε για τη σεισμική σταθερότητα του και έσκαψαν στο μόνιμο στρώμα του πάγου του εδάφους της Αρκτικής, ώστε να διευκολυνθεί η συντήρηση.

Οι σπόροι είναι αποθηκευμένοι στο βάθος του βουνού της Αρκτικής, συσκευασμένοι σε αλουμίνιο, που περιβάλλονται από τείχος πλάτους ενός μέτρου. Ο θόλος βρίσκεται στο βάθος ενός τούνελ 125 μέτρων, λαξευμένος στο βράχο. Ακόμη και αν αποτύχουν όλα τα συστήματα ψύξης, λένε οι επιστήμονες, η θερμοκρασία στα βουνά ποτέ δεν υπερβαίνει τη θερμοκρασία του παγώματος λόγω του μόνιμου παγωμένου υπεδάφους της περιοχής.

The seeds are packed into foil bags and locked into crates which can only be reopened by the gene bank which sent them to the vault.

Το εσωτερικό της εισόδου είναι ενισχυμένο με μια κυκλική δομή χάλυβα σχεδιασμένο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης της στοάς λόγω της διάβρωσης του βουνού στο οποίο χτίστηκαν οι αποθήκες.

The vault is carved out of the side of a mountain -- the icy permafrost surrounding it functions like a natural freezer, so even if the power fails, it will stay cold.

Στο τέλος της εισόδου, είναι η αίθουσα ελέγχου όπου τεχνικοί καταγράφουν στους υπολογιστές κάθε δείγμα σπόρων που έρχεται στο καταφύγιο από όλες τις χώρες.

The seeds represent a diverse collection of crops from across the globe, from maize, wheat and barley to lettuce and potatoes.

Οι τεχνικοί πρέπει να ταξινομούν κάθε δείγμα, προσδιορίζοντας το είδος, την προέλευση και την ηλικία. Όλες οι πληροφορίες αποτυπώνονται σε μια ιστοσελίδα της οποίας το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα στην επιστημονική κοινότητα.

Τα δείγματα σπόρων εισάγονται σε συσκευασίες με τρεις στρώσεις αλουμινίου, που έχουν κλείσει ερμητικά για τη διατήρησή τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Τα δείγματα διατηρούνται σε «μαύρα κουτιά» και θα κυκλοφορήσουν μόνο στην περίπτωση, που όλες οι πηγές σπόρου έχουν καταστραφεί ή εξαντληθεί.

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση