25.9.2015 12:24

Δε θα καθίσουν να το βλέπουν

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ

Τα παθήματα γίνονται μαθήματα με την αντίστοιχη καθυστέρηση  και το ανάλογο τίμημα. Το «πάθημα» του φράγματος του Κατράρη που ολοκληρώθηκε γέμισε και το νερό έμενε αξιοποίητο γα χρόνια, προσπαθεί να αποφύγει η ΔΕΥΑΝΧ αναζητώντας ήδη λύσεις και προχωρώντας στην εκπόνηση εκ των έσω μιας προμελέτης για την εγκατάσταση δικτύου άρδευσης από το φράγμα στον Κάμπο.

Το κυρίως έργο

Το Φράγμα στης κόρης Γεφύρι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Για την ακρίβεια όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ο Θ. Βαλσαμίδης, έχει σταματήσει ουσιαστικά από τον Μάιο, λόγω της στάσης πληρωμών του δημοσίου. «Ο εργολάβος δεν πληρώθηκε τον τελευταίο λογαριασμό και σταμάτησε τις εργασίες. Πριν από λίγες μέρες πληρώθηκαν οι λογαριασμοί που είχαν εκδοθεί και ο εργολάβος δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Είμαστε περίπου στα μισά του έργου, έχει ζητηθεί 5 μήνες παράταση από τον εργολάβο , η περιφέρεια έχει μεταφέρει το αίτημα του στο υπουργείο και προφανώς θα εγκριθεί» σημειώνει ο κ. Βαλσαμίδης.

Η παύση πληρωμών του δημοσίου προς τρίτους έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα έχει μπλοκάρει την εκτέλεση πολλών έργων μεταξύ αυτών κι εκείνο του φράγματος που όμως αν όλα συνεχιστούν όπως το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να προχωρά και να ξεμπλοκάρει.

«Εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε ένα έργο που απασχολεί την τοπική κοινωνία 70 χρόνια πια να ολοκληρωθεί» σημείωσε με νόημα και ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης με δηλώσεις του στον «π».

Και μετά τι;

Υποθέτοντας ότι όλες οι προβλέψεις εκπληρώνονται και το Φράγμα επιτέλους ολοκληρώνεται, τι γίνεται τότε; Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο δεν έχει προβλεφθεί και συμπεριληφθεί στο έργο η κατασκευή δικτύου μεταφοράς και εκμετάλλευσης του νερού.  Αυτό το κενό έρχεται με προσπάθειες της να καλύψει η ΔΕΥΑΝΧ που κινδυνεύει να βρεθεί με ένα φράγμα που δεν ξέρει τι να το κάνει και πώς να το εκμεταλλευτεί.

Η σύσκεψη

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή των τεχνικών υπηρεσιών της, του αντιπεριφερειάρχη και της ΔΕΥΑΝΧ.  «Έχουμε αγωνία, θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όταν και όποτε παραδοθεί το Φράγμα. Προχωράμε μια προμελέτη την οποία θα εκπονήσει η ΔΕΥΑΝΧ, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ανοίξει κάποιο πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ να το εντάξουμε. Μιλάμε για προμελέτη κατασκευής αγωγού άρδευσης που θα μεταφέρει το νερό από το φράγμα στον Κάμπο. Για την ύδρευση ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά. Χρειάζονται μετρήσεις πέντε χρόνων αλλαγή περιβαλλοντικών όρων κ.λπ. Ξεκινάμε με την προμελέτη» εξήγησε στον «π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ Απ. Τζιώτης.

Της χθεσινής σύσκεψης θα ακολουθήσουν ανάλογες με τη Διαχειριστική αρχή και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ