30.3.2016 16:31

Δ. Χατζηγιάννης: «Επιβάλλεται η τήρηση των κανόνων του Περιφερειακού Συμβουλίου»

Τη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκάλεσε η απόφαση των αντιπολιτεύσεων να αποχωρήσουν μαζικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Χατζηγιάννης αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα των αντιπολιτεύσεων λέγοντας αναλυτικά:

 «Ο τρόπος συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, προβλέπεται επ’ ακριβώς τόσο από τον Ν. 3852/2010 (νόμος Καλλικράτη), όσο και ειδικότερα από τον Κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, που είχε ψηφισθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και ο οποίος εφαρμόζεται και από την παρούσα.

Εκεί προβλέπεται ως νησιωτική περιφέρεια, η υποχρεωτική σύγκληση και συνεδρίαση του οργάνου και μέσω τηλεδιάσκεψης, γεγονός που έχει διευκολύνει την προσέλευση τόσο των περιφερειακών συμβούλων, με παράλληλη εξοικονόμηση των δαπανών μετακίνησης των συμβούλων, όσο και των τοπικών φορέων όλων των περιφερειακών ενοτήτων, που αποτελεί επιβεβαίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου. Φυσικά όποιος σύμβουλος επιθυμεί μπορεί ελεύθερα να μετέχει στην έδρα του Συμβουλίου στην Μυτιλήνη.

Ο χρόνος συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν είναι προγραμματισμένος, αλλά γίνεται υποχρεωτικά μια φορά τον μήνα, με βάσει τις ανάγκες και τον προγραμματισμό των θεμάτων από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στην πράξη η σύγκληση του Συμβουλίου γίνεται περισσότερες φορές κάθε μήνα δεδομένου ότι τα θέματα, που απασχολούν την επικαιρότητα είναι πολλαπλά, έκτακτα και επιτακτικά.

Το Προεδρείο, κάθε φορά φροντίζει για την πληρότητα των φακέλων στα θέματα που συζητούνται, χωρίς βεβαίως  να αποκλείεται το γεγονός ότι σε κάποιες ιδιαίτερα επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις,  οι εισηγήσεις από τις υπηρεσίες, λόγω φόρτου εργασίας και της δεδομένης έλλειψης προσωπικού, έρχονται καθυστερημένα στο Προεδρείο, οπότε και προωθούνται άμεσα στους Συμβούλους προς ενημέρωσή τους.

Όλα τα αιτήματα της Αντιπολίτευσης για ειδική συζήτηση θεμάτων, έχουν γίνει δεκτά από την Περιφερειακή Αρχή, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές ο τρόπος που εισάγεται το αίτημα τους δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες υπογραφές που απαιτούνται (1/3 του αριθμού των συμβούλων). Η συζήτηση των θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης γίνεται μόνο μετά από ειδική απόφαση του Συμβουλίου, ως επί το πλείστον είναι για επείγοντα θέματα και για τον λόγο αυτόν,  βάσει του Κανονισμού, συζητούνται πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

Ο χρόνος ομιλίας των επικεφαλής των παρατάξεων για κάθε θέμα, προβλέπεται ρητώς από τον Κανονισμό, είναι δε πέντε λεπτά για την πρωτολογία του και δύο λεπτά για την δευτερολογία του (άρθρο αρ. 13 παρ. 6). Το Προεδρείο πάντα δείχνει ανοχή στην τήρηση του χρόνου για κάθε θέμα, αν και είναι συνεχής η προσπάθεια κάποιων επικεφαλής των παρατάξεων και ειδικά του κου Κόρακα να παραβιάζουν συστηματικά και σε βάρος των υπολοίπων συναδέλφων, κάθε επιπλέον χρόνο που τους δίνεται.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους μετέχοντες στο Συμβούλιο, ότι πρωταρχικό στοιχείο της δημοκρατικής έκφρασης και σωστής λειτουργίας του οργάνου, είναι η τήρηση των κανόνων λειτουργίας του, γιατί έτσι μόνο περιφρουρείται απ’ όλους η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του, ως κορυφαίο όργανο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ