5.1.2017 14:17

Βυθίζεται το λιμάνι της Χίου [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΧΙΟΥ ΝΑ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Ένα βήμα πριν την απόσχιση και τη βύθιση βρίσκεται τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα Χίου σε μήκος 40 μέτρων, με το Λιμεναρχείο Χίου να σπεύδει έπειτα από έκτακτη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής να αποκλείσει τον χώρο πρόσδεσης των πλοίων της γραμμής.

Ζημιές στη νέα ράμπα πρόσδεσης των πλοίων που προκλήθηκαν το τελευταίο 2ήμερο.

Το μέγεθος του προβλήματος έγινε αντιληπτό μετά την πρόσκρουση του πλοίου «Νήσος Μύκονος» στον προβλήτα. Εκεί διαπιστώθηκε τα απόνερα των πλοίων είχαν δημιουργήσει τεράστιες υποσκαφές κάτω από τη χερσαία ζώνη με αποτέλεσμα πρώτον, μεγάλο τμήματης της να είναι πλέον κενό κι έτοιμο να βυθιστεί και δεύτερον να έχει λάβει κλίση της τάξεως των 4 μοιρών προς την πλευρά της θάλασσας.

 

Κλίση 4 μοιρών έχει πάρει το κρηπίδωμα πρόσδεσης των πλοίων

Σύμφωνα με τον Μ. Μπελέγρη ο δύτης ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία διαπίστωσε τις πολύ μεγάλης έκτασης υποσκαφές, γεγονός που τεκμηριωνεί τους φόβους για πιθανή ανατροπή του κρηπιδόματος προς την πλευρά της θάλασσας. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτό θα σημαίνει ότι αυτοκίνητα, νταλίκες και επιβάτες θα βρεθούν μέσα στο νερό», εξήγησε ο ίδιος.

Βύθισμα σε τμήμα του κρηπιδώματος

Αποκλείεται τμήμα της χερσαίας ζώνης

Γι’ αυτό το λόγο η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε άμεσα, να ενημερώσει τις ναυτιλιακές εταιρίες, να χρησιμοποιούν τη μεσαία ράμπα πρόσδεσης από τη νέα εβδομάδα και να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες του κατεπείγοντος για τη μελέτη και την αποκατάσταση του προβλήματος. Το ύψος της μελέτης υπολογίζεται στις 15.000 ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στις 100.000 ευρώ χωρίς τον Φ.Π.Α..

Άποψη της ζημιάς από την κάμερα του δύτη

Ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη των εργασιών το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη και την ολοκλήρωσή τους το νωρίτερο μέχρι μέσα Μαρτίου εάν ο εργολάβος εργαστεί με τρεις βάρδιες, πρωί- μεσημέρι και βράδυ.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ