15.10.2015 13:33

Βρήκαν κατά λάθος τη φόρμουλα που αντιμετωπίζει το 90% των καρκίνων;

Την είδηση ότι επιστήμονες μπορεί να έκαναν κατά λάθος ένα τεράστιο βήμα στη θεραπεία του 90% των καρκίνων μεταδίδει ο βρετανικός Independent.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εύρημα έγινε από Δανούς ερευνητές οι οποίοι αναζητούσαν τρόπο για να προστατεύσουν τις εγκύους από την ελονοσία.

Στην έρευνά τους, όμως, διαπίστωσαν ότι πρωτεΐνες με ελονοσία μπορούν - εκτός του να καταστρέφουν τον πλακούντα - να επιτίθενται και στα καρκινικά κύτταρα.

Αυτό λοιπόν που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να συνδυάσουν το τμήμα αυτό της πρωτεΐνης, που χρησιμοποιεί το εμβόλιο κατά της ελονοσίας για να ενσωματώνεται στα κύτταρα, με μια τοξίνη, η οποία θα απελευθερώνεται όταν η πρωτεΐνη θα ενσωματώνεται στα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και στις δύο περιπτώσεις - και στα κύτταρα του πλακούντα και στα καρκινικά κύτταρα - η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προσκολλάται στον ίδιο υδατάνθρακα.

Για δεκαετίες οι επιστήμονες είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στις ομοιότητες ανάμεσα στην ανάπτυξη του πλακούντα και των όγκων, εξηγεί ο Αλί Σαλαντί από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Η διαδικασία έχει ήδη εφαρμοστεί σε κύτταρα και σε ποντίκια με καρκίνο με τους επιστήμονες να εκφράζουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στα ποντίκια μείωσε τον όγκο σε λέμφωμα, απομάκρυνε τελείως τον καρκίνο του προστάτη σε δύο από τα έξι «θύματα» και επιμήκυνε τη ζωή σε πέντε ποντίκια με μεταστατικό καρκίνο των οστών.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν το ανθρώπινο σώμα θα ανεχθεί τις απαιτούμενες δόσεις χωρίς να αναπτύξει παρενέργειες, προσθέτει ο Σαλαντί.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ