3.9.2014 17:00

Βουνό τα σκουπίδια και τα προβλήματα

• ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Γ. ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ

Σε ένα μετέωρο βήμα, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στο υπέρογκο έλλειμμα της υπηρεσία ύψους 1εκ. ευρώ από τη μια πλευρά και στον όγκο απορριμμάτων που σωρεύονται στις γειτονιές της πόλης και της περιφέρειας από την άλλη, επιδίδεται από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας Γ. Μπελέγρης.

Η ανώμαλη προσγείωση

Ο πρώτη κουβέντα του νέου αντιδημάρχου μιλώντας στον «π» ήταν ευχαριστίες προς τον προκάτοχο του Ν. Μαρτάκη για την ενημέρωση και συνεργασία και προς τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Κατά τα άλλα το ροζ συννεφάκι για το νέο αξίωμα γρήγορα διαλύθηκε υπό το βάρος των υποχρεώσεων και των θεμάτων που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. «Κυρίαρχο ζήτημα είναι η αδειοδότηση ενός χώρου για την εναπόθεση των στερεών αποβλήτων, των μπαζών κ.λπ. Έκλεισαν όλοι οι ΧΑΔΑ και πλέον δεν υπάρχει πουθενά κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να εναποθέτουμε όλα αυτά τα απορρίμματα. Ακόμη και χθες να ξεκινούσαμε τις ενέργειες για χωροθέτηση νέας έκτασης που θα χρησιμοποιείται γι αυτή τη διαδικασία μέχρι να αδειοδοτηθεί πλήρως από τις υπηρεσίες, θα περάσουν μήνες για να μην πω, ένας χρόνος. Πρέπει λοιπόν άμεσα να βρούμε τον χώρο αυτόν, να εξασφαλίσουμε μια προσωρινή άδεια γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σημαντικό και πρέπει να βρεθεί λύση» δήλωσε στον «π» ο αντιδήμαρχος.

Το έλλειμμα

Προβληματική είναι και η ταμειακή κατάσταση με ένα έλλειμμα που γιγαντώνεται όπως τα κεφάλια της λερναίας Ύδρας. Αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία υπάρχει έλλειμμα 787.000 ευρώ στο οποίο θα προστεθούν άλλα 300- 400.000 ευρώ από τη χρήση του ΧΥΤΑ για μια ολόκληρη χρονιά. «Τα έσοδα της υπηρεσίας καθαριότητας προέρχονται από τα ανταποδοτικά. Πρέπει να δούμε λοιπόν πού πηγαίνουν τα χρήματα που εισπράττονται, ποια άλλη υπηρεσία παρεμβαίνει σε αυτά, τι ακριβώς γίνεται και τα χρήματα που φτάνουν στην υπηρεσία μας είναι μειωμένα κατά πολύ. Από την 1η Σεπτεμβρίου αν προστεθεί το έλλειμμα που υπάρχει ήδη με τα οφειλόμενα για τη χρήση του ΧΥΤΑ θα ξεπεράσουμε το 1 εκ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Μπελέγρης μην κρύβοντας ότι το οικονομικό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που θα βρει στον δρόμο του.

Κάθε μέρα και ζημιά

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη από προσωπικό για το οποίο ο κ. Μπελέγρης είπε ότι είναι «λίγο αλλά αποδοτικό»  που πρέπει όμως να αντεπεξέλθει στο έργο της με πεπαλαιωμένο στόλο. « Τα οχήματα είναι πεπαλαιωμένα. Είναι τουλάχιστον δέκα χρόνων και έχουν διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. Η υπηρεσία δαπανά 40.000 ευρώ σε πετρέλαια το μήνα, ένα πόσο που συνολικά για ένα χρόνο ανεβάζει τις δαπάνες στις 480.000 ευρώ το χρόνο μόνο για καύσιμα. Γι αυτό και λέμε ότι είναι επιτακτική και η ανάγκη χωροθέτησης και λειτουργίας των ΣΜΑ. Τα οφέλη για την υπηρεσία σε καύσιμα θα είναι πολύ σημαντικά. Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε καύσιμα και ζημιές», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ