14.1.2013 17:11

ΒΙΝΤΕΟ: Θαλασσοταραχή στο ναυτικό κλάδο

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Σ.ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

«Υπάρχουν παιδιά που σπουδάζουν στη Χίο στην Α.Ε.Ν. και δεν έχουν σίτιση και στέγαση. Και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Και είμαστε στη Χίο. Εάν δεν είναι αυτή κοινωνική αθλιότητα τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της παραμονής του στο νησί και των επαφών που είχε, η βουβουζέλα του Πειραιά, ο Σάββας Τσιμπόγλου,  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Ο κ. Τσιμπόγλου βρέθηκε στη Χίο από την Κυριακή κι είχε επαφές με τους ναυτικούς σε Συκιάδα, Λαγκάδα και με τα ναυτεργατικά σωματεία του νησιού κι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους συναδέλφους του για σημαντικά ζητήματα όπως οι αλλαγές στο φορολογικό, η μείωση των συντάξεων των ναυτικών, η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.

Ο ίδιος πάντως σχολιάζοντας τις εντυπώσεις του από αυτές τις επαφές είπε: «Στο νησί υπάρχει έντονα το σύμπτωμα της παρέμβασης του εφοπλιστικού παράγοντας και των πολιτικών του υπηρετών» και κατήγγειλε πως την ίδια ώρα που γίνονταν οι περιοδείες και οι συναντήσεις με τους ναυτικούς και ναυτεργάτες στο νησί, κάποιοι έκοβαν την πίτα τους φιλοξενούμενοι το ιδρύματος Μ. Τσάκος.

«Είναι προσβολή ορισμένοι να αυτοτιτλοφορούνται αξιωματικοί από τη μια και αν γίνονται κλακαδόροι των εφοπλιστών κι από την άλλη να διαμαρτύρονται για τις περικοπές των συντάξεων. Ας κρίνει ο χιώτικος λαός τον Τσάκο και τα παπαγαλάκια του», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετος στα δυο νομοσχέδια

Από τα πυρά του Σ. Τσιμπόγλου δεν έλειψαν τα δυο νομοσχέδια της κυβέρνησης, το φορολογικό και εκείνο για την ανασυγκρότηση του Υπ. Ναυτιλίας που όπως υποστήριξε πως «συνθλίβουν τα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων κι εντείνουν την φοροληστεία σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου».

Σε μια προσπάθεια ανατροπής των παραπάνω και διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών για τους ναυτικούς ο Σ. Τσιμπόγλου κάλεσε όλους σε μαζική συμμετοχή και κινητοποιήσεις για μια «άλλη πολιτική προς όφελος της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ