20.11.2019 20:51

ΒΙΝΤΕΟ- «Εξ αλητείας οι θάνατοι στον δρόμο και όχι εξ αμελείας»

Χείμαρρος ο Ιαβέρης στο Ομήρειο, έφερε την τοπική κοινωνία απέναντι από την ωμή πραγματικότητα

Αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα έφερε την τοπική κοινωνία, που τα τελευταία χρόνια έχει θρηνήσει δεκάδες νέα παιδιά στην άσφαλτο, ο γνωστός οδηγός αγώνων Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός και ως Ιαβέρης.

Ωμός και καυστικός, όπως πάντα, ο Ιαβέρης έδωσε διαστάσεις εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, παρομοιάζοντας το αυτοκίνητο με ένα ισχυρό όπλο και ως «βλήμα» τον εκάστοτε ασυνείδητο οδηγό που αποφασίζει να σκορπίσει αναίτια τον θάνατο γύρω του.  

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα ομιλιών του Ομηρείου, ο Τάσος Μαρκουίζος μίλησε για την οδική συμπεριφορά, εστιάζοντας το πρόβλημα των Ελλήνων οδηγών στα ζητήματα αντίληψης.

Δεν φταίει μόνο το κακό οδικό δίκτυο

Αναφερόμενος στο οδικό δίκτυο, που συχνά αναφέρεται ως μία από τις αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων ο Αναστάσιος Μαρκουίζος υπογράμμισε ότι και σε αυτή την περίπτωση φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας.

«Το πώς και γιατί ένας δρόμος έχει κακοτεχνίες ή έχει λακκούβες που δεν έχουν φτιαχτεί είναι ένα άλλο θέμα για μία άλλη συζήτηση. Όμως όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου, γνωρίζοντας την επικινδυνότητα του δρόμου και παρόλα αυτά το αγνοείς, τότε υπαίτιος είσαι εσύ», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ως εγχειρίδιο για τον δρόμο και όχι ως Ευαγγέλιο.

«Αν μία πινακίδα θέτει ως όριο ταχύτητας τα 50 χιλιόμετρα και μπροστά σου έχεις κόσμο και πας με σχεδόν μηδενική ταχύτητα, το κάνεις επειδή έχεις την αντίληψη εσύ ο ίδιος και όχι επειδή στο επιβάλλει ο Κ.Ο.Κ.. Έτσι λοιπόν όταν οδηγούμε καθημερινά πρέπει να έχουμε και αυξημένη αντίληψη και τη σκέψη ότι το βράδυ πρέπει να γυρίσουμε ασφαλείς στα σπίτια μας κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα», προσέθεσε.

Ο κ.Μαρκουίζος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως γενοκτονία, αυτό που γίνεται στους δρόμους της Ελλάδας, όπου δηλαδή χιλιάδες νέοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε τροχαία δυστυχήματα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι χιλιάδες χαμένοι νέοι αποτελούν πληγή και για το δημογραφικό αλλά και το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Μπροστά σε ένα νεαρό κοινό, που αποτελούταν από μαθητές και φοιτητές, ο Ιαβέρης επεσήμανε ιδιαίτερα όχι μόνο την ανάγκη χρήσης κράνους και ζώνης αλλά και τη σωστή τους χρήση, αφού όπως είπε μία λαθεμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Παράλληλα κατέρριψε και τους μύθους περί ταχύτητας, λέγοντας ότι ένα τροχαίο ατύχημα μπορεί να επιφέρει αναπηρία ακόμα και με… 6 χιλιόμετρα την ώρα.

Κλείνοντας χαρακτήρισε την ομιλία του ως  μνημόσυνο στη μνήμη όσων έφυγαν από τη ζωή στην άσφαλτο, παρακαλώντας να μην υπάρξουν χειροκροτήματα.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, η Ελένη Βουτιέρου εκ μέρους του Νοσοκομείου, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπυριδούλα Σταυράτη, ο διοικητής της Τροχαίας Παντελής Καλανδρόπουλος, δάσκαλοι οδήγησης με τους μαθητές τους καθώς και μαθητές γυμνασίων και λυκείων του νησιού.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τοπικό Δίκτυο Συνεργατών «Ασφάλειαι Μινέττα» σε συνεργασία με τον ΑΣΜΑΧ και τον Δήμο Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ