8.4.2013 11:00

Αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Ελλάδα στην Τουρκία

Πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού η κοινή προώθηση τουριστικών προϊόντων καθώς και τα κοινά ταξιδιωτικά πακέτα σε τρίτες αγορές αναζητούν οι σύνδεσμοι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Ιανουαρίου 2013 σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Ελλάδα προς την Τουρκία σε ποσοστό 2,21%. 
 
Το 2012 ο αριθμός των τουριστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία ανήλθε στους 669.823. Οι Έλληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους, για αγορές ή για επίσκεψη συγγενών τους. Πρώτη προτίμησή τους αποτελεί η Κωνσταντινούπολη και ακολουθούν το Κουσάντασι, η Αλικαρνασσός, ο Τεσμές, ο Μαρμαράς, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Καππαδοκία και Νοτιοανατολικά της Τουρκίας η περιοχή Νεμρούτ. 
 
Ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ανέρχεται στους 552.090, εκ των οποίων οι 37.427 ταξίδεψαν ακτοπλοϊκώς από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελληνικών Προξενικών Αρχών το 2012 εκδόθηκαν 55.262 θεωρήσεις, ενώ το 2011 είχαν εκδοθεί 35.502 αύξηση σε ποσοστό  40%.
 
«Ωστόσο, οι διαδικασίες θεώρησης βίζας από την Τουρκία προς την Ελλάδα, από άποψη τουριστική δημιουργεί εμπόδια.  Πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί η άρση εξαιρέσεων που εφαρμόστηκε στον τουρισμό κρουαζιέρας» επεσήμανε ο πρόεδρος του  TURSAB κ. Basaran Ulusoy κατά την πρόσφατη παρουσία στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και προσέθεσε: 
 
«Το Αιγαίο αποτελεί για τους λαούς των δυο χωρών θάλασσα ειρήνης και ευημερίας και αυτό είναι πεποίθηση εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα.
 
Ο τουρισμός είναι αυτός που διαθέτει το κλειδί για τη διάδοση αυτής της αντίληψης. Ο τουρισμός αποτελεί διαβατήριο στην ειρήνη. Το παρελθόν δεν μπορεί κανείς μας να το αλλάξει, ωστόσο, μπορούμε να γίνουμε οι αρχιτέκτονες του μέλλοντος». 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του HATTA  Γιώργος Τελώνης επεσήμανε: «Έχουμε ζητήσει να υπάρξει κοινή βίζα για Ελλάδα και Τουρκία σε τουρίστες τρίτων χωρών. Το θέμα της Visa Schengen αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα, μετά μάλιστα τις εξελίξεις που είχαμε από την αυστηροποίηση των όρων θεωρήσεων, πιστεύουμε  ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα προκειμένου διευκολύνουν τους τουρίστες μας, και με αγωνία περιμένουμε καλά νέα».
 
Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων  για "άνοιγμα" προ την  της κινεζική και   ιαπωνική αγορά, οι αφίξεις παραμένουν σε  χαμηλό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ,  το 2012 έφτασαν στην Ελλάδα 8.841 Ιάπωνες και 12.203 Κινέζοι, καταγράφοντας πτώση 12,7% και 23% αντίστοιχα συγκριτικά με το 2011.
 
 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του  ΗΑΤΤΑ «ο τομέας της κρουαζιέρας το 2012 ήταν αρκετά αυξημένος. Τα ελληνικά λιμάνια επισκέφτηκαν περίπου 5,5 εκατομμύρια τουρίστες, αυξημένες κατά 5% σε σχέση με το 2010 (το οποίο θεωρούμε έτος βάσης δεδομένου ότι λόγω των γεγονότων στις χώρες της Βορ. Αφρικής και της αλλαγής δρομολογίων τα στοιχεία του 2011 δεν είναι στατιστικά συγκρίσιμα) και αναμένεται ότι το 2013 έχουμε ακόμα καλύτερα νούμερα».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ