12.10.2015 16:21

Αυξήσεις πριν την κάλπη!

ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Χ. ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Να ήταν προσχηματικές οι κατά καιρούς δηλώσεις της διοίκησης της Ένωσης ότι δεν μπορούν να προκύψουν αυξήσεις στις τιμές απόδοσης της μαστίχας προς τους παραγωγούς;

Να έγινε ξαφνικά ο Συνεταιρισμός σε τέτοιο βαθμό εύρωστος που αποφάσισε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αυξήσεις;

Μήπως πίσω από την τελευταία πρωτοβουλία κρύβεται και η παράλληλη αγωνία της διοίκησης του Συνεταιρισμού να πετύχει την επανεκλογή της, πράγμα που θα συμβεί μόνο εάν «χρυσώσουν» το χάπι των αποζημιώσεων, κατά την πάγια τακτική που ακολουθεί το πολιτικό σύστημα εδώ και χρόνια και αντιγράφεται ως «μοντέλο»;

Όπως και να έχει, η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της  περασμένης  Παρασκευής, να αυξήσει την τιμολόγηση  των παραλαβών της φετινής εσοδείας από 2 έως 5 ευρώ στις κατηγορίες Α: από 80 σε 85 ευρώ, Α1: από 74 σε 78 ευρώ,  Β: από 72 σε 76 ευρώ και Β1: από 71 σε 73 ευρώ, όπως και να αλλάξει το ποσοστό εξόφλησης και το χρόνο πληρωμής στην 3η και 4η κατηγορία, αποδεικνύει κυρίως τρία πράγματα.                                                                                                   

Πρώτον πιστοποιεί ότι πρακτικά έχει τη δυνατότητα να δίνει  περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς για τις παραλαβές της εσοδείας.

Σε δεύτερο επίπεδο καταρρίπτει τον χαρακτηρισμό των «καταστροφέων της Ένωσης» που είχε αποδώσει η πλειοψηφία στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και  στους αντιπρόσωπους των συνεταιρισμών, οι οποίοι είχαν καταγγείλει την τακτική της στην τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση του 2014 και την είχαν υποχρεώσει να επανακαθορίσει  τις τιμές  μετά τις καταστροφικές βροχές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Σε τρίτο παρονομαστή,  η προεκλογική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε, μπορεί να δώσει ψηφοθηρική χροιά στην μεταστροφή της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, αφού το Νοέμβρη θα κληθούν οι συνεταιρισμοί να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Δικαιώθηκαν

« Η διαφοροποίηση είναι μεγάλη», προσθέτει ο. Γ. Τούμπος. «Από τον συγκριτικό πίνακα, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε την αύξησή της τιμής ανά κιλό σε όλους τους τύπους  Εμπορεύσιμης και αποδεκτής μαστίχας, εύρος τιμών που κυμαίνεται από 2 έως και 5 ευρώ, καθώς και τους ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής και εξόφλησης για την τρέχουσα σοδειά. Με την  απόφαση της Παρασκευής δικαιώνεται η στάση των συνεταιριστών εκείνων, που τον Δεκέμβριο του 2014 προκάλεσαν Έκτακτη Γενική Συνέλευση αμφισβητώντας ουσιαστικά, την ορθότητα της κλίμακας που είχε ψηφίσει το Διοικητικό Συμβούλιο -  δεδομένων των ζημιών που προκλήθηκε από τις  περυσινές βροχές, - και διαφοροποιώντας την ισχύουσα τότε κλίμακα, με απόφαση της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης , με αποτέλεσμα να μην διατεθεί η μαστίχα σε εξευτελιστικές τιμές. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης εκτελέσθηκε, παρά την αρνητική ψήφο  του μέλους του Δ.Σ., Κώστα  Αγκά  και το «παρόν» που ψήφισαν ο Πρόεδρος Ευθύμης Μονίαρος και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Γανιάρης. Εκ του αποτελέσματος και παρά τις προβλέψεις Κασσάνδρας που ακολούθησαν με αναλύσεις και δημοσιεύματα στον τύπο, πάλι η μέση τιμή αποζημίωσης μαστίχας  στον παραγωγό μεσοσταθμικά μειώθηκε. Φέτος με δεδομένο το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, θα τους ήταν αδύνατο στην παρούσα διοίκηση να μην συμβαδίσει με το εύρος τιμών που πρότειναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και περίμεναν  οι πεπεισμένοι πλέον μαστιχοπαραγωγοί» αναφέρει ο κ. Τούμπος. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ