16.7.2016 14:02

Αυτές είναι οι… "καλύτερες από ποτέ" ράμπες στις παραλίες της Χίου;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΧΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΕΑ

Ακατάλληλες χαρακτηρίζει τις ράμπες που έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες από τη Μονομετοχική Ακινήτων, ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία.

Σε ανακοίνωση καταγγελία του η οποία συνοδεύεται κι από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, αποδεικνύει την πρόχειρη κατασκευή,  την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα τους.

«Το 2016 τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, διότι οι ράμπες οι οποίες κατασκευάστηκαν είναι επιεικώς απαράδεκτες, ενώ βέβαια ο Δήμος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι εργασίες που έχουν γίνει στις ράμπες ΑμεΑ στις παραλίες είναι καλύτερες από ποτέ»», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος.

Στη Δασκαλόπετρα

Με αφορμή τη ράμπα στη Δασκαλόπετρα ο Σύλλογος ΑμεΑ επισημαίνει πως το σοβαρότερο πρόβλημα που ουσιαστικά αποκλείει τα ΑΜΕΑ από το νερό είναι ότι δεν προεκτείνονται οι ράμπες μέσα στη θάλασσα.

« Η ράμπα στη Δασκαλόπετρα, έσπασε και το τελευταίο κομμάτι της παρέμενε μέρες ολόκληρες πεταμένο στην ακτή, χωρίς βέβαια να εξυπηρετεί τα άτομα με αναπηρία που θέλουν να κολυμπήσουν. Παράλληλα τα σκουριασμένα σίδερα που προεξείχαν εγκυμονούσαν κινδύνους, ειδικά για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην ακτή.

Στο μεταξύ η σιδερένια κατασκευή δίπλα στη ράμπα που θα έπρεπε να εφάπτεται σε αυτή απέχει τουλάχιστον 20-40 εκ. και δεν εξυπηρετεί ως βοηθητικό κράτημα, δεδομένου ότι «ψήνεται» και από τον ήλιο.

 Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ πριν τη δημιουργία των ραμπών ήρθε σε επικοινωνία με αρμόδιους του Δήμου Χίου, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι οι ράμπες θα έχουν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, προκειμένου να είναι εύχρηστες και να εξυπηρετούν.

Ωστόσο, ακόμα και στις παραλίες με τις γαλάζιες σημαίες, οι ράμπες δεν είχαν κατασκευαστεί σωστά εξ’ αρχής. Το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι δεν είχαν προέκταση μέσα στη θάλασσα, αλλά σταματούσαν στην αρχή της ακτής, πράγμα που διορθώθηκε με παρέμβαση του Συλλόγου».

 

Στον Καταρράκτη

Ανάλογη περίπτωση κι εκείνη της ράμπας του Καταρράκτη για την οποία ο Σύλλογος υποστηρίζει πως βλέποντας την η κ. Μιχάλα φοβήθηκε να κατέβει στην παραλία. «Απίστευτη είναι και η ράμπα σε παραλία του Καταράκτη, την οποία μάλιστα ο Δήμος Χίου σε σχετική ανακοίνωσή του την ονομάζει ράμπα ΑμεΑ. Η Πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου βρέθηκε στο σημείο και φοβήθηκε να κατέβει στην παραλία. Μπροστά στη ράμπα μεγάλες πέτρες, απότομη κλίση, στενός διάδρομος όδευσης προς το …. άπειρο! Σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν μπορεί άνθρωπος με κινητικά προβλήματα να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να κινδυνεύει να τραυματιστεί σοβαρά.

Βρισκόμαστε στα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου και δυστυχώς δεν έχουμε απολαύσει τη θάλασσα, η οποία για εμάς δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά και τρόπος θεραπείας, ο καλύτερος μάλιστα όπως όλοι οι ειδικοί συνιστούν.

Ελπίζουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού να βρεθεί επιτέλους ο σωστός τρόπος κατασκευής ραμπών προς τη θάλασσα, αφού η τεχνογνωσία υπάρχει, αρκεί να την αναζητήσουν!», καταλήγει ο Σύλλογος

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ