30.8.2014 10:23

Αυτά έχουμε κάνει

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΧΙΟΥ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 3 χρόνων από την ίδρυσή του αλλά και το ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου (ΣΕΠ Χίου) θα ήθελε να κάνει ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων του για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και να σκιαγραφήσει τις δράσεις που προετοιμάζει για την ερχόμενη.

Μουσείο Πληροφορικής
Το Μουσείο Πληροφορικής  αποτελεί μια από τις βασικές δράσεις του συλλόγου.  Ο ΣΕΠ Χίου προχώρησε σε επαφές με δεκάδες άτομα και φορείς και κατάφερε να συλλέξει πλούσιο υλικό, σχετικό με το Μουσείο. Προσωρινά, το υλικό παραμένει σε χώρο στο 4ο Γυμνάσιο, καθώς και στο 1ο ΕΠΑΛ Χίου. Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου είναι:
• να γίνει λεπτομερής καταγραφή  όλων των αποκτημάτων του μουσείου,
• να βρεθεί μόνιμος χώρος για τη στέγαση του,
• να δημιουργηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το υλικό του Μουσείου.

Σεμινάρια προς μαθητές
• Οργανώθηκε ένα απογευματινό εκπαιδευτικό εργαστήριο (Code Club) για προγραμματισμό κινητών ή tablet  σε App Inventor, διάρκειας 16 ωρών. Στο σεμινάριο που έλαβε χώρα στο εργαστήριο Πληροφορικής του 3ου ΓΕΛ Χίου έλαβαν μέρος 20 μαθητές από Γ' Γυμνασίου μέχρι Β' Λυκείου. Τα σχόλια από τους μαθητές και τους γονείς για το συγκεκριμένο σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα θετικά, ενώ έντονη είναι η προσμονή για επανάληψη και επέκτασή του, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα του Συλλόγου.
• Οργανώθηκε,  σε συνεργασία  με το ίδρυμα Μαρίας Τσάκου, μια σειρά μαθημάτων Πληροφορικής, τα οποία πραγματοποιήθηκαν για τρεις μήνες, από το Δεκέμβριο του 2013 έως το Φεβρουάριο του 2014, σε μαθητές της μαθητικής στέγης στα Καρδάμυλα.
• Τα μέλη μας κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη συμμετοχή των σχολείων τους στην παγκόσμια διοργάνωση “1 Hour of Code”, αφιερωμένη στη διδασκαλία του προγραμματισμού. Το εγχείρημα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία τόσο Πανελλαδικά όσο και στη Χίο.

Σεμινάρια
• Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης και τον ΦΟΒ πραγματοποιήσαμε δύο δίωρα σεμινάρια για γονείς με θέμα τα “Διαδικτυακά Παιχνίδια” και την “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”.
• Στις 6 και 13 Μάη στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας του Scratch ο ΣΕΠ Χίου σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χιου οργάνωσαν σεμινάριο για τη χρήση του Scratch στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο σεμινάριο συμμετείχαν δάσκαλοι από όλα τα σχολεία του νησιού και αναπτύχθηκε πλούσιο υλικό με  δραστηριότητες.
• Παράλληλα ο ΣΕΠ Χίου έγινε αποδέκτης ποικίλων σεμιναρίων από άλλους φορείς, όπως τους Σχ. Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για θέματα “Παιδαγωγικής” και “Διαχείρισης Τάξης“ και το τμήμα της Τεχνικής Στήριξης του Υπουργείου Παιδείας για θέματα “Διαχείρισης σχολικού εργαστηρίου”.

ΕΠΑΛ
Τον Ιανουάριο του 2014 κατατέθηκε από το ΣΕΠ Χίου πρόταση για το νέο πρόγραμμα σπουδών του ΕΠΑΛ στο υπουργείο Παιδείας, στους Σχολικούς Συμβούλους και στην ΠΕΚΑΠ.

Παραγωγή  εκπαιδευτικού υλικού
Μέλη του Συλλόγου παρήγαγαν πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για πληθώρα θεμάτων που αφορούν την Πληροφορική και τη διδασκαλία της. Το υλικό διατίθεται ελεύθερα από την ιστοσελίδα του ΣΕΠ Χίου ( www.sepchiou.gr).

Συνεργασία μεταξύ των μελών μας
Πάνω από όλα ο ΣΕΠ Χίου προώθησε για μια ακόμη φορά τη συνεργασία και την ανιδιοτελή προσφορά μεταξύ των μελών του είτε σε επίπεδο επιμορφωτικών συναντήσεων είτε στην αλληλοβοήθεια και υποστήριξη σε “δύσκολους” τομείς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος στα Δημοτικά, που για πρώτη φορά απασχόλησε τόσους συναδέλφους του κλάδου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τα μέλη του συλλόγου μας για την προσφορά τους και όλους τους φορείς και τους πολίτες που με θέρμη στήριξαν και στηρίζουν τις προσπάθειες του Συλλόγου μας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ