24.9.2015 18:06

«Αυλαία» Μουσουρούλη με... μπηχτές προς Τσιρώνη

Ευθεία βολή για τον τρόπο με τον οποίο ο νυν Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης προσπαθεί να ακυρώσει τις ΣΔΙΤ των απορριμμάτων, επιφύλαξε για το τέλος της σύντομης θητείας του στο υπουργείο ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Κώστας Μουσουρούλης. Η έκπληξη ήρθε κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής, κατά την οποία ο κ. Μουσουρούλης μαζί με την υπουργική καρέκλα παρέδωσε -με ένα μάλλον ασυνήθιστο τρόπο- στον κ. Τσιρώνη μαθήματα οργάνωσης, προϋπολογισμού του υπουργείου (!) αλλά και κατευθύνσεις για τους νομικούς χειρισμούς στα έργα των απορριμμάτων που είχαν σχεδιαστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις να γίνουν με ΣΔΙΤ.

Ο κ. Μουσουρούλης επισήμανε "ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει τα ΣΔΙΤ, τα οποία είναι εργαλεία χρηματοδότησης και όχι διαχείρισης απορριμμάτων, θα πρέπει να καταργήσει το Νόμο 3389/2005 την προετοιμασία του οποίου έκανα ως ΓΓ και όχι να προσπαθεί να τα ακυρώσει μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο όπως είναι ο εθνικός σχεδιασμός (ΕΣΔΑ). Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά την γνώμη μου. Ο νόμος καταργείται μόνο με Νόμο". Προεκλογικά ο κ. Τσιρώνης είχε κατηγορήσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι μεθοδεύει την υπογραφή της σύμβασης για την ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, για την οποία κατά την προηγούμενη θητεία του είχε επικρίνει με σφοδρό τρόπο σχετικά με τις ποσότητες απορριμάτων που προβλέπονται βάσει της σύμβασης να λαμβάνει η μονάδα για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Μουσουρούλης με την έλευσή του στο υπουργείο βρέθηκε αντιμέτωπος με την ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, καθώς εκκρεμούσε απάντηση του υπουργείου προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για το έργο. Όπως είπε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 18 Αυγούστου είχε θέσει ερωτήματα στο υπουργείο, τα οποία έπρεπε να απαντηθούν έως τις 2 Σεπτεμβρίου. "Το σχετικό σχέδιο απάντησης έφτασε εκπρόθεσμα στο γραφείο μου και μάλιστα η υπηρεσία δεν απαντούσε σε βασικά ερωτήματα όπως και στο ερώτημα περί αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ως εκ τούτου επέλεξα να μην απαντήσω διότι θεωρώ ότι το Υπουργείο αυτό πρέπει να έχει άποψη για το κατά πόσον μια τέτοια σύμβαση είναι συμφέρουσα ή όχι για το Δημόσιο και κατά πόσον συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό. Αυτή την απάντηση που έλαβα από την υπηρεσία, σας τη δίνω σε αντίγραφο κύριε Υπουργέ. Είναι ανυπόγραφη" δήλωσε ο κ. Μουσουρούλης, πετώντας το μπαλάκι στον νέο υπουργό.

"Ως εκ τούτου θα κληθείτε να το χειριστείτε το θέμα δεδομένου ότι επανήλθε το ΕΣ, έθεσε και νέα ερωτήματα και θα υπάρχει πλέον επαρκής χρόνος για τεκμηριωμένες απαντήσεις επί της ουσίας από τη νέα ηγεσία".

Ο κ. Μουσουρούλης δεν απέφυγε πάντως να αναφερθεί και στην οργάνωση του υπουργείου διαπιστώνοντας κάποιες δυσλειτουργίες. "Είχε γίνει μια προσπάθεια το 2013 για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση του Υπουργείου. Εκ των υστέρων παρατηρήθηκαν ορισμένα ζητήματα εφαρμογής τα οποία περιπλέκονται με την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσίας και πολιτικής ηγεσίας. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να το ξαναδεί η νέα κυβέρνηση ώστε να υπάρχει ένας εξορθολογισμός". Προβλήματα εντόπισε και στον προϋπολογισμό του 2015. "Είναι ένα σημαντικό οικονομικό θέμα που θα αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Αυτό φανερώνει ότι και στα θέματα των δημοσίων επενδύσεων υπήρξε μια στασιμότητα".

Τέλος ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ. "Έκανα κάποιες προτάσεις και εγγράφως στον κύριο Χριστοδουλάκη. Εύχομαι να επιτευχθεί η παράταση που ζήτησε. Σε αντίθετη περίπτωση, αφού διερεύνησα την επιλεξιμότητα, πρότεινα τη χρηματοδότηση κινητών περιβαλλοντικών υποδομών για την αντιμετώπιση των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στη χώρα μας από τις μεταναστευτικές ροές, ιδίως στα νησιά".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ