1.4.2021 18:09

Αυτισμός, οι αόρατοι ήρωες της ζωής

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού που εορτάζεται στις 2 Απριλίου ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό παραχώρησε συνέντευξη με κεντρικό θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα αυτιστικά παιδιά.

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Α. Ζερβάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γ. Πατεριμός και η Λογοθεραπεύτρια  Α. Τσούχλη, ενεργό μέλος του Συλλόγου.

Ο αντιπρόεδρος Γ. Πατεριμός δήλωσε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το έργο του Συλλόγου καθώς εντείνονται οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αυτισμό. Κύριο προβληματισμό αποτελεί το γεγονός ότι τα άτομα με αυτισμό αντιμετωπίζονται ως "αόρατοι" στο κοινωνικό σύνολο με αποτέλεσμα να μην ενσωματώνονται.

Οι επιπτώσεις του εγκλεισμού δεν βοήθησαν την ήδη δύσκολη συνθήκη που βιώνουν τα παιδιά με αυτισμό.

«Η ψυχική υγεία έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά και για να έρθουν τα παιδιά στην φυσιολογική τους ζωή θα χρειαστεί αρκετός καιρός» δήλωσε ο κ. Πατεριμός.

Η Λογοθεραπεύτρια  Α. Τσούχλη αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της  αναπτυξιακής διαταραχής καθώς κάθε παιδί την βιώνει  διαφορετικά.

«Ο Λογοθεραπευτής ως μέλος της επιστημονικής ομάδας καλείτε να αξιολογήσει την κοινωνική επικοινωνία του παιδιού και ανάλογα με τον βαθμό διαταραχής σχεδιάζει το θεραπευτικό πλάνο που θα ακολουθήσει» δήλωσε η κ. Τσούχλη προσθέτοντας παράλληλα ότι η εκπαίδευση τους δεν τελειώνει ποτέ.

Στόχος είναι οι γονείς και παιδιά να μην αποκρύπτουν την διαταραχή αλλά με αλληλεγγύη να αναζητηθούν οι αντίστοιχες λύσεις που θα διευκολύνουν την ζωή τόσο των παιδιών όσο και των γονέων.

Το "Σπίτι του Αυτισμού" αποκτά την στέγη του

Η οριστική στέγαση του Συλλόγου έχει  προγραμματιστεί σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη καθώς υπάρχουν και άτομα που δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα από την οικογένεια:

«Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης μια στέγης για τα άτομα με αυτισμό και έχουμε βρει το ακίνητο» δήλωσε ο κ.Ζερβάκης.

Συνολικά 17 παιδιά πάσχουν από αυτιστική διαταραχή ενώ δυσάρεστο παραμένει το γεγονός ότι πολλά παιδιά είναι «κρυμμένα» όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης.

Τέλος αναμφισβήτητα τεράστια είναι και η στήριξη που έχουν ανάγκη  οι γονείς που επωμίζονται το μεγαλύτερο φορτίο στους οποίους στέκονται με μεγάλο αγώνα και οι εκπαιδευτικοί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ