10.9.2025 21:48

Αριέττα Νταούτη - Η στήριξη των κτηνοτρόφων απόδειξη ότι δεν θέλουμε την ερημοποίηση της Αμανής

Με στοχευμένες προτάσεις και σαφήνεια παρενέβη στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, με αντικείμενο τον συντονισμό δράσεων μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποιμένων Χίου Αριέττα Νταούτη. Στην τοποθέτησή της υπογράμμισε την ανάγκη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης προς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές απώλειες και δυσκολίες στην καθημερινή τους δραστηριότητα.

Η κα Νταούτη έθεσε ως προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών σε νερό, προτείνοντας είτε την εγκατάσταση στεγάστρων είτε την προμήθεια αφυπτίων και νερού με μηδενική κοστολόγηση για την επόμενη τριετία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το νερό ήταν, είναι και θα είναι άμεση ανάγκη των ποιμένων και ο Δήμος πρέπει, επιτέλους, να αφουγκραστεί αυτή την ανάγκη».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, ζητώντας την άμεση επικοινωνία με τους χειριστές μηχανημάτων και την προτεραιοποίηση του καθαρισμού των δρόμων που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους κτηνοτρόφους. Πρότεινε παράλληλα την αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού για την περιοχή της Αμανής, σημειώνοντας ότι υπάρχει θεσμικό προηγούμενο με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο των προτάσεων της, ζήτησε την προμήθεια κοντέινερ που θα χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και την εξεύρεση πόρων για την κάλυψη των αναγκών σε ζωοτροφές. Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πρόταση, αν και είχε αρχικά απορριφθεί, μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση, παραπέμποντας ως παράδειγμα στον Δήμο Βόλου που ήδη έχει εφαρμόσει αντίστοιχο μέτρο.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι υπάρχει απόφαση του Δήμου Βόλου για την προμήθεια υλικών αναστήλωσης καμένων σταυλικών εγκαταστάσεων, ενώ θύμισε ότι ο Δήμος Χίου είχε προχωρήσει σε ανάλογη ενέργεια μετά τη φωτιά του 2012, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν αντίστοιχοι πόροι και σήμερα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αυτοψία από το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα επισκεπτόταν το νησί στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου επεσήμανε επίσης ότι ήδη από τις 27 Αυγούστου είχε αποσταλεί σχετικό υπόμνημα προς τον Δήμο Χίου, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητο. Υπογράμμισε τον κίνδυνο να υπάρξουν περαιτέρω απώλειες, καθώς οι γέννες των αιγοπροβάτων είναι άμεσα επικείμενες και ήδη έχουν σημειωθεί θάνατοι ζώων.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σαφείς και δεσμευτικές αποφάσεις, υπογραμμίζοντας: «Η στήριξη των κτηνοτρόφων δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι σε μια επαγγελματική ομάδα. Είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής, διατήρησης της ζωής στην ύπαιθρο και εξασφάλισης της τοπικής παραγωγής. Το ζήτημα δεν είναι αν μπορεί να λάβει μέτρα στήριξης ο Δήμος Χίου. Το ζήτημα είναι αν θέλει να το πράξει».

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ηρεμία Μέσα Μου
Πριν 5 ημέρες

Η Ηρεμία Μέσα Μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ