13.2.2017 11:52

Αρχαιολογική αυτοψία στα ερείπια της μεσαιωνικής Καλαμωτής

Αυτοψία στα ετοιμόρροπα  και γκρεμισμένα κτίρια του διατηρητέου παραδοσιακού οικισμού της Καλαμωτής θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου, για να αποτυπώσει  τα προβλήματα που υπάρχουν και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των φθορών από το Δήμο και την Τοπική Κοινότητα. Η Υπηρεσία κινείται με χαρακτηριστική βραδύτητα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μαστιχοχωρίων Ανδρέα Βεργίτση, ο οποίος γνωστοποιεί ότι έχει υποβάλλει το αίτημα από το Δεκέμβρη του 2016 και η αυτοψία θα γίνει μόλις  τώρα.

«Δεν είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση, για αιτήματα που είχαν υποβληθεί από την περίοδο 2011 – 2012 πήραμε τις οδηγίες και υλοποιήσαμε τα έργα εμείς, πριν από λίγους μήνες. Η Αρχαιολογία σπάνια χρηματοδοτεί τα έργα που μας υποχρεώνει να κάνουμε, πάντα πληρώνουν ο Δήμος και οι εκάστοτε τοπικές κοινότητες», συμπληρώνει.

«Δεν δέχεται προτάσεις που υποβάλλουν οι μηχανικοί μας, πάντα εμμένει στις δικές της επιλογές χωρίς να υπολογίζει κόστος και χρόνο», προσθέτει.  

 

Κεντρικοί δρόμοι

Η Τοπική Κοινότητα επεσήμανε έγκαιρα ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην πάνω πλατεία από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αρχίζουν ένας - ένας να κλείνουν από γκρεμίσματα ετοιμόρροπων εγκαταλειμμένων οικιών.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα ακατοίκητα σπίτια που βρίσκονται στο έλεος της φθοράς του χρόνου  έχουν γίνει βραδυφλεγείς βόμβες που μπορεί να  προκαλέσουν ατυχήματα. Τα περισσότερα  απ΄ αυτά ανήκουν σε ιδιώτες που τα έχουν εγκαταλείψει, είτε γιατί δεν μπορούν να τα αναπαλαιώσουν λόγω του υψηλού κόστους, αφού έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, είτε γιατί είναι πολλοί κληρονόμοι και δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ