26.8.2015 16:51

Αποχαιρέτα το Μέγαρο που χάνεται!

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠEΡIΠΕΤΕΙΕΣ

Αν κατατεθεί το διαχρονικό ερώτημα: «Υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί ένα έργο στη Χίο;», οι απαντήσεις μάλλον θα περιττεύουν. Και πως να ελπίζαμε ότι θα ήταν διαφορετικά όταν για μια αναγκαία από κάθε πλευρά υποδομή, έχουν χρειαστεί περισσότερα από 8 – 10 χρόνια συζητήσεων, ατελέσφορων εξόδων, αδιέξοδων σχεδιασμών και στο τέλος... ας συμπεριληφθούν και τα γνωστά προβλήματα με τις κατασκευαστικές εταιρίες.

Το πρόβλημα προέκυψε από τη διένεξη της ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική με την εταιρία ΠΡΟΤΕΚΑΤ που έχει αναλάβει την εργολαβία. Η πρώτη κατηγορεί τη δεύτερη για καθυστερήσεις και η εργολαβική εταιρία κατηγορεί τη ΘΕΜΙΣ για απλήρωτους λογαριασμούς, ασυνεννοησία και έλλειψη σχεδιασμού. Μοναδικοί χαμένη στην περίπτωση αυτή η Χίος, το Δικαστικό Μέγαρο, ο Δικηγορικός Σύλλογος και όλοι οι εμπλεκόμενοι που ήλπιζαν ότι μέσω της νέας αυτής υποδομής θα ξημέρωνε μια καινούργια μέρα για τη Δικαιοσύνη και το έργο της στον τόπο.

 «Καθυστερούσαν και τους διακόψαμε»

Σύμφωνα με στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΘΕΜΙΣ, το Δ.Σ. αποφάσισε να διαλύσει τη σύμβαση του έργου, να λάβει νέα απόφαση για την επαναδημοπράτησή του και να περιμένει να προκύψει νέος ανάδοχος που θα συνεχίσει την κατασκευή, παραβλέποντας βασικά ζητήματα. Ο χρόνος στον οποίο αποφασίζεται η διακοπή, η οικονομική συγκυρία και η δεδομένη αφερεγγυότητα του Δημοσίου καθιστούν την προσέλκυση αναδόχου υπόθεση δύσκολη, με ορατό τον κίνδυνο να μείνει «προίκα» στον τόπο άλλο ένα εργοτάξιο που η ολοκλήρωσή του παραπέμπεται στο μέλλον. «Υπήρξαν καθυστερήσεις στο έργο που δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε», δηλώνει το στέλεχος της ΘΕΜΙΣ στον «π». «Δεν είναι απόφαση άμεση το τι θα ακολουθήσει. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συγχώνευσης με τις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και φαντάζομαι ότι μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη θα είμαστε έτοιμοι να δούμε κάποια πράγματα», συμπληρώνει με... σιγουριά Δημοσίου και τα συμπεράσματα δεν χρειάζονται ερμηνείες.

«Ξεκινά μια μακρά περιπέτεια»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΡΟΤΕΚΑΤ δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Αφού εκφράζονται παράπονα για καθυστερήσεις στις πληρωμές, το θέμα θα παραπεμφθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη. «Είναι ιστορικό λάθος. Η διαδικασία που επιλέγει η ΘΕΜΙΣ δεν θα διευκολύνει κανέναν», αναφέρει γνώστης της κατάστασης που επικοινωνεί και με τις δύο πλευρές για να βρεθεί λύση. «Προφανώς θα πάνε στα Δικαστήρια και το έργο θα γίνει ένα ακόμη Κόρης Γεφύρι», υποστηρίζει στον «π».

Σώστε το

Στον κυκεώνα που έρχεται, ο Δικηγορικός Σύλλογος και οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις. Το Δικαστικό Μέγαρο προσέφερε σοβαρές λύσεις. Αν όμως περιμένουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, τότε ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα. Ας μην επιτρέψουν να απομείνει άλλο ένα κουφάρι... κι αυτό δώρο από του ελληνικού Δημοσίου στον τόπο μας. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ