15.1.2014 10:07

Αποφασίζει σήμερα το δικαστικό συμβούλιο για την τύχη του Κοντομηνά

Για την ποινική τύχη του κατηγορούμενου επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, δηλαδή για τον αν θα προφυλακιστεί όπως έχει ζητήσει η επίκουρη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου ή θα αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή, όμως αυστηρών περιοριστικών όρων όπως ζήτησε ο Γιώργος Ανδρεάδης, αποφαίνεται το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Με βούλευμα που θα εκδώσει το συμβούλιο θα άρει τη διαφωνία που ανέκυψε μετά την απολογία του Δημήτρη Κοντομηνά, αποφασίζοντας είτε να κρατηθεί προσωρινά ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας είτε να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης-«μαμούθ» ύψους 5 εκατ. ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Η διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως και του ανακριτή ανέκυψε μετά την απολογία του επιχειρηματία, σε βάρος του οποίου οι αρμόδιες δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του. Το ένταλμα εκτελέστηκε ενώ ο Δ. Κοντομηνάς νοσηλεύονταν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο (όπου και συνεχίζει να νοσηλεύεται). Μάλιστα, έδωσε την απολογία του στον ανακριτή μέσα από το ιατρικό κέντρο, αρνούμενος σύμφωνα με πληρηφορίες τις τρεις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει και συγκεκριμένα αυτή της απάτης, της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληρηφορίες, ο επιχειρηματίας παρέδωσε στον ανακριτή πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στο οποίο αναφέρει ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απάτης που του απαγγέλθηκε. Όπως φέρεται να υποστήριξε, η εταιρεία DEMCO και το ΤΤ αποφάσισαν να συνεργαστούν στρατηγικά στον τομέα των πιστωτικών καρτών κ.λπ. και συνήψαν σχετική σύμβαση μετόχων στις 24.4.2008 με τους συνήθεις όρους της συναλλακτικής πρακτικής. Η συνεργασία τους ως ισότιμων εταίρων, μέσω της Hellenic Post Credit (HPC), όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Bestlne (θυγατρική της DEMKO ΑΕ), υπήρξε αμοιβαία επωφελής (κερδοφόρες χρήσεις, διανομή μερίσματος κ.λπ.).

Ωστόσο, το 2010, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία, το ΤΤ έπαυσε να συνεργάζεται για την εξυπηρέτηση των κοινών σκοπών και ειδικότερα παρέλειψε να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο των καρτών της TBank, που είχε εν τω μεταξύ αποκτήσει, στην HPC, παραβιάζοντας έτσι τον συμβατικό όρο περί μη ανταγωνισμού. Για τον λόγο αυτόν η εταιρεία DEMCOM AE κατήγγειλε, όπως είχε δικαίωμα, την σύμβαση την 27.4.2012 και ενεργοποίησε την συμβατική ρήτρα put option, υποχρεώνοντας το ΤΤ να αποκτήσει τις μετοχές της αντί του οριζόμενου στην σύμβαση ποσού.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την πλευρά του επιχειρηματία, το Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν και τα δύο μέρη, δικαίωσε την DEMCO ΑΕ με την υπ. Αριθμόν 48/2013 απόφασή του και της επιδίκασε ποσό 32,950.467 € συν 800,000 € λόγω ποινικής ρήτρας. Η απόφαση αυτή είναι αμέσως εκτελεστή και η DEMCO έχει προτείνει από 31.10.2013 τον συμψηφισμό του εν λόγω ποσού προς ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές της προς το ΤΤ ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου.

Η απόφαση του ΤΤ για τη στρατηγική συνεργασία του με την DEMCO ΑΕ ελήφθη από τα αρμόδια όργανά του -φέρεται να υποστήριξε ο υποστήριξε ο επιχειρηματίας - με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες και αφού εκτιμήθηκαν όλα τα οικονομικά στοιχεία τα οποία είχαν τεθεί στην διάθεσή του. Άρα δεν υπάρχει καμία απάτη ή άλλη αξιόποινη πράξη από τον Δ. Κοντομηνά ή άλλον εταιρικό παράγοντα της ΔΕΜΚΟ ΑΕ, αναφέρει η πλευρά του επιχειρηματία.
 

Δόθηκαν εγγυήσεις

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία της απιστίας, ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει στο υπόμνημά του ότι για όλα τα δάνεια που έλαβαν από το ΤΤ οι εταιρείες του ομίλου DEMCO δόθηκαν επαρκείς εγγυήσεις (εμπράγματες και προσωπικές) με τα δεδομένα του χρόνου που χορηγήθηκαν τα δάνεια. Η έγκριση των δανείων έγινε από τα αρμόδια όργανα του ΤΤ με τις προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες, στις οποίες ο Δ. Κοντομηνάς δεν είχε αποδεδειγμένα καμία συμμετοχή ή επιρροή.

Σύμφωνα με τον Δ. Κοντομηνά και τα όσα αυτός φέρεται να αναφέρει στο υπόμνημά του, τα χορηγηθέντα δάνεια εξυπηρετούνται στο μέγιστο μέρος τους, οι δε εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δεν υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ μπορούν να εξοφληθούν με τον συμψηφισμό της παραπάνω απαιτήσεως των 34 εκατ. ευρώ που έχει η DEMCOM ΑΕ κατά του ΤΤ, ή με άλλον τρόπο.

Ακόμη, ο επιχειρηματίας φέρεται να υποστηρίζει ότι η τυχόν απομείωση της αξίας των εξασφαλίσεων που είχαν παρασχεθεί κατά την χορήγηση των δανείων, οφείλεται στη δραματική μεταβολή των οικονομικών συνθηκών στην χώρα μας. Και αυτό όμως αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την ευρύτατα ακολουθούμενη τραπεζική πρακτική της αναδιάρθρωσης των δανείων (με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ), την παροχή πρόσθετων εξασφαλίσεων κ.α.

Προς ενίσχυση της πρόθεσης του να καλυφθούν επαρκώς τα δάνεια και να εξυπηρετηθούν στο σύνολό τους, ο Δ. Κοντομηνάς προχώρησε στην χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες - διαδόχους του ΤΤ, με το οποίο τους δίδει την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκ. ευρώ. Ακόμη, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο στις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46 εκ. €, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
 

Δεν υπάρχει ξέπλυμα

Σε ό, τι αφορά στην κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο Δ. Κοντομηνάς φέρεται να υποστήριξε ότι όλες οι χρηματικές ροές έχουν γίνει μέσω τραπεζών με απόλυτη διαφάνεια. Σύμφωνα με τον ίδιο τα χρηματικά ποσά των δανείων έχουν διατεθεί στο σύνολό τους για την εξυπηρέτηση των σκοπών των εταιρειών του Ομίλου και δεν υπάρχει καμία εκροή σε προσωπικό λογαριασμό ή χαρτοφυλάκιό του.

Τέλος, ο επιχειρηματίας φέρεται να ανέφερε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των εταιρειών είναι σαφές και διαφανές, αποτυπώνεται δε πλήρως στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Δ. Κοντομηνά.
 

Το εισαγγελικό πόρισμα

Σύμφωνα, ωστόσο, με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου:

- To TT αποφάσισε να αγοράσει την εταιρεία «Bestline» - ελεγχόμενη από την εταιρεία Demco του Δ. Κοντομηνά – με στόχο να επεκταθεί στην αγορά των πιστωτικών καρτών. Η απόκτηση της Bestline ήταν σύμφωνα με το πόρισμα προσωπική επιλογή του Αγγελου Φιλιπππίδη. Το ΤΤ μετά την αγορά δανειοδοτούσε την εταιρεία συνεχώς με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, παρά το γεγονός ότι το 70% των μετοχών της Bestline είχε μπει ήδη ως ενέχυρο για την κάλυψη δανείου που είχε λάβει στο παρελθόν από άλλη τράπεζα.

-Τα μέλη του ΤΤ, πλην του Άγγελου Φιλιππίδη, παραπλανήθηκαν και αποφάσισαν την συμμετοχή του ΤΤ στη BestLine σε ποσοστό 50% με τίμημα 19.800.000 ευρώ. «Αν όμως τα μέλη του ΔΣ του TT γνώριζαν την πραγματική αξία της εταιρείας ότι δηλαδή η αξία του 100% και όχι του 50% ανέρχονταν στο ποσό των 19.800.000, δεν θα ελάμβαναν αυτή την απόφαση», αναφέρει η κυρία Παπανδρέου. Σύμφωνα με την ίδια, «οι κ.κ. Κοντομηνάς και Φιλιππίδης αποφάσισαν να διπλασιάσουν την αξία της Bestline ώστε να ανέλθει στο ποσό των 40.000.000 ευρώ, προκειμένου να αυξηθεί το μετοχικό της κεφάλαιο και το ΤΤ να καταβάλει ολόκληρο το ποσό των 19.800.000 ευρώ το οποίο όμως θα ανταποκρίνονταν μόνο στο 50% της εταιρείας». Η ζημία για το ΤΤ από αυτή την «εγκληματική συμπεριφορά όσον αφορά την εξαγορά της Bestline από το ΤΤ ανέρχεται στα 138.750.467 ευρώ με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια του Δημήτρη Κοντομηνά και της DEMCO» υπογραμμίζει η εισαγγελέας.

- Επισφαλή δάνεια χορηγήθηκαν από το ΤΤ και στην εταιρεία DEMCO επίσης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια από τις συμβάσεις δανειοδότησης μεταξύ του Δ. Κοντομηνά και του ΤΤ, περιλαμβάνεται ρήτρα σύμφωνα με την οποία «η τράπεζα δεν υποχρεούται, καθ' οιονδήποτε χρόνο να παρακολουθεί, να διαβεβαιώνει ή να επαληθεύσει τη χρήση του δανείου»! Κατά την εισαγγελέα, από την χορήγηση των δανείων αυτών το ΤΤ ζημιώθηκε με 10.829.000 ευρώ με αντίστοιχο όφελος της Demco και του Δ. Κοντομηνά. Οι ελεγκτές της ΤτΕ διαπίστωσαν και σε αυτή τη περίπτωση ότι η εταιρεία δεν είχε προβεί σε καμία αποπληρωμή κεφαλαίου ή τόκων.
 

Ελεύθερος με όρους ο Χαρ. Γιαγκούδης

Εν τω μεταξύ, μετά τον αναπληρωτή διευθυντή του ΤΤ Μάριο Βαρότση, ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη και ο πρώην υπάλληλος του ΤΤ Χαράλαμπος Γιαγκούδης. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου εγγύηση 10.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα.

Ο Χ. Γιαγκούδης αντιμετωπίζει την κατηγορία της απιστίας για τέσσερις περιπτώσεις δανείων προς τους επιχειρηματίες Δ. Κοντομηνά, Κ. Γριβέα (δυο δάνεια) και Λ. Λαυρεντιάδη. Ο Χ. Γιαγκούδης διετέλεσε μέλος της υποεπιτροπής αξιολόγησης επενδύσεων και με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής εισηγήθηκε τις ενδείξεις και αντενδείξεις για κάθε δάνειο, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να αποφασίζει. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ