8.8.2015 9:01

Aπό την Καλιφόρνια στην Κώμη

Η ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ STAND-UP PADDLEBOARD ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Έκαναν δειλά την εμφάνιση τους πέρσι το καλοκαίρι. Για τους μη μυημένους στα θαλάσσια σπορ η εικόνα ενός κολυμβητή όρθιου πάνω στη σανίδα του σερφ να κωπηλατεί εκ πρώτης ήταν αστεία. Στη συνέχεια προκαλούσε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο... όρθιος κωπηλάτης δεν έχανε την ισορροπία του. Πλέον έχει γίνει μόδα σε όλες τις παραλίες του νησιού.

Είναι πρακτικά αδύνατον να εντοπιστεί ο "εφευρέτης" του Stand-Up Paddleboard, αφού η ιδέα του να σταθείς όρθιος σε μια σανίδα του σερφ και να χρησιμοποιήσεις ένα κουπί για να κωπηλατήσεις από όρθια θέση, δεν ήταν κάτι τόσο μοναδικό και ιδιαίτερο ώστε να αποδοθεί σε κάποιον η εφεύρεση ενός νέου αθλήματος.

Από τη Χαβάη

Από τα πολύ παλιά χρόνια, οι ιθαγενείς της Χαβάης θεωρούσαν φυσιολογική συμπεριφορά να σηκώνονται και να περνούν ένα στενό και ρηχό σημείο προσεκτικά, κωπηλατώντας όρθιοι στο κανό τους. Αργότερα, στη δεκαετία του 50, οι σέρφερς στις παραλίες της Χαβάης χρησιμοποιούσαν περιστασιακά το κουπί τους για να δίνουν ώθηση στη σανίδα τους ώστε να βοηθήσουν ή να φωτογραφήσουν κάποιον τουρίστα που μάθαινε σερφ.

Στην Καλιφόρνια

Ήταν μόλις στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν κάποιοι σέρφερς άρχισαν συστηματικά και οργανωμένα να χρησιμοποιούν το κουπί με τη σανίδα τους, ως μια διασκεδαστική αλλά και πολύ αποτελεσματική γυμναστική για όλο το σώμα. Από τη Χαβάη, η τρέλα του Stand Up Paddleboard (της "όρθιας κωπηλασίας", ελλείψει δόκιμου όρου στα ελληνικά) πέρασε πολύ γρήγορα στην Καλιφόρνια, και από εκεί διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι έμπειροι σερφίστες διασκεδάζουν με πιο μικρές σανίδες και παίζουν με τα κύματα, όμως ο αρχάριος θα ισορροπήσει πιο εύκολα με μια μεγαλύτερη, πιο σταθερή σανίδα και σε πιο ήρεμη θάλασσα. Ειδικά, μάλιστα, τις ημέρες και τις ώρες που η θάλασσα είναι "λάδι", το SUP προσφέρει μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, αφού στα ολοκάθαρα και διάφανα ελληνικά νερά με τον πολύχρωμο βυθό, έχεις την ψευδαίσθηση ότι περπατάς πάνω στο νερό, παρατηρώντας από ψηλά τη μαγεία του βυθού.

Και στην Κώμη

«Μπορώ να πω ότι  ύστερα από τρίτη χρονιά που υπάρχουν οι σανίδες εδώ πέρα, ο κόσμος δείχνει αρκετό ενδιαφέρον το οποίο αυξάνεται όλο και περισσότερο. Ο εξοπλισμός δεν είναι κάτι δύσκολο, μια σανίδα, ένα κουπί και σωσίβιο.  Κάποιοι διστάζουν και ντρέπονται ότι θα πέσουν μέσα στο νερό, ενώ οι πιο τολμηροί δοκιμάζουν και οι εντυπώσεις τους είναι πολύ καλές.  Χρειάζεται ισορροπία και δύναμη για να το κατευθύνεις, να μπορείς να το γυρίσεις γι αυτό και λέμε ότι πρέπει να είσαι πάνω από 14 ετών»  εξηγεί τα μυστικά της καινούργιας μόδας στα θαλάσσια σπορ ο Γιώργος Αποστόλου, ο οποίος διατηρεί το Sea and fun με είδη θαλάσσης και θαλάσσιων σπορ στην Κώμη  και νοικιάζει τα κανό με την ώρα.

Γενικά πάντως για εκείνους που «την έχουν ακούσει» με το stand-up paddleboard  αξίζει να αναφερθεί ότι ο εξοπλισμός δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός. βρίσκεις από 600 ευρώ μέχρι και 2000 για ατέλειωτες βόλτες όρθιοι με κουπί!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ