28.8.2015 14:11

Από Μουσείο.... ερείπιο το «Στυλιανός»

ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΙΚΩΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Πριν λίγα χρόνια, το καΐκι «Στυλιανός» επισκευάστηκε και τοποθετήθηκε στο Γούβι, προκειμένου να θυμίζει σε όλους την άρρηκτη σχέση της Χίου με τη θάλασσα και τους ψαράδες. Με τυμπανοκρουσίες, ο Δήμος είχα αναλάβει τη συντήρηση του καϊκιού και τη  μέριμνα να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς. Σήμερα η τύχη του «Στυλιανός» έχει αλλάξει άρδην και αυτό ακριβώς καταγγέλλει με την ανακοίνωσή της η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης που στρέφεται εναντίων του Δήμου Χίου.

«Απαξιωμένο, ασυντήρητο, έρμαιο όχι του θαλασσινού στοιχείου, αλλά της αδιαφορίας των δημοτικών αρχών Λαμπρινούδη και Βουρνού, που εναλλάχτηκαν στο τιμόνι του Δήμου, το σύμβολο της  μαστοριάς ικανότατων καραβομαραγκών, μηχανικών, καραβοκυραίων και ψαράδων, στέκεται ακόμα όρθιο σε πείσμα των μελετών, των μελετητών, των τεχνοκρατών, που με σχέδια επί χάρτου το άγουν και το φέρουν από τη θέση «Γούβι» στη θέση «Τρεις  Μύλοι»· που το εντάσσουν και το απεντάσσουν σε χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, μ’ όλα  τα συμπαρομαρτούντα.

Μπόλικος ανούσιος  λόγος, αλλά ούτε  μια  πινελιά  μπογιά πάνω στο ξύλο του ούτε ένα  καρφί καινούργιο δίπλα σ’ αυτό που σάπισε ούτε  ένα  μαδέρι γι’ αυτό που τσάκισε ούτε  ένα ξεχορτάριασμα στον περιβάλλοντα χώρο –το ελάχιστο δείγμα σεβασμού σ’ ότι ανθρώπινο αντιπροσωπεύει τούτο το σκαρί. Το αλιευτικό «βουλιάζει» στη στεριά.  Η εικόνα τουείναι ίδια με εκείνη που ζούμε καθημερινά σαν κοινωνία: Όρθια ακόμη, αλλά τσακισμένη από τα μνημόνια της υποταγής και την καλλικρατική  λαίλαπα στην Τοπική Διοίκηση, να μετατρέπει σε  εγκαταλειμμένο καραβόσκαρο, το λαϊκό μόχθο, τη ζωή μας, τον πολιτισμό μας. «Εικόνα σου  είμαι, κοινωνία,  και σου  μοιάζω…», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που συνοδεύεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ