1.6.2022 12:19

Από μηδενική βάση η συζήτηση για λατομικές ζώνες στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Λύση στο αδιέξοδο της προηγούμενης περιφερειακής αρχής με πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή

Η προχειρότητα με την οποία επιχειρήθηκε η δημιουργία λατομικών ζωνών στη Χίο από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή της Χριστιάνας Καλογήρου, αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το πρωί της Τετάρτης.

Η δυναμική παρουσία των κατοίκων των Καρυών που από νωρίς κατέκλεισαν το κτίριο της Π.Ε. Χίου, διατρανώνοντας και με πανό την αντίθεσή τους στη χωροθέτηση λατομείου στα όρια του χωριού, αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα για την Περιφερειακή Αρχή, που τελικά αποφάσισε να αποσύρει το θέμα και οδηγήσει τον διάλογο από την αρχή.

Όπως έγινε αντιληπτό και από τον τελευταίο παριστάμενο, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, χωρίς να ανοίξει τη συζήτηση προς την τοπική κοινωνία και μη λαμβάνοντας υπόψη της σημαντικές παραμέτρους, όπως η απόσταση από τη Νέα Μονή, οι αποστάσεις από τα έργα όπως το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, ή η δραστηριοποίηση κτηνοτρόφων, επέλεξε να χωροθετήσει λατομικές ζώνες «εν κρυπτώ», κίνηση, τα αποτελέσματα της οποίας ταλαιπώρησαν τα χωριά επί σειρά ετών.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ειπώθηκε ότι, τα αποτελέσματα της γνωμοδότησης υπήρχαν ήδη από τα παρελθόντα έτη και συνεπώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να σταματήσει η διαδικασία στο σημείο που είχε πλέον φθάσει.

Έτσι και με δεδομένη τη δήλωση Μουτζούρη, ότι, κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει παρά τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, τις σφοδρές αντιδράσεις από Καρυές και Άγιο Γεώργιο Συκούση αλλά και υπό τον φόβο να προχωρήσει ένας εξ αρχής λαθεμένος σχεδιασμός, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, κατέθεσε πρόταση να αποσυρθεί οριστικά το θέμα και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος για τη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στη Χίο.

Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενώ έγινε θερμά αποδεκτή από τους κατοίκους που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ