29.4.2013 9:19

Από ενεργειακά αυτόνομη… ενεργοβόρα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 200.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ

Τα σπασμένα, τα στραβά και τα ανάποδα του έργου της νέας πτέρυγας του “Σκυλίτσειου” θα τα βρίσκουμε μπροστά μας για πολύ καιρό ακόμη. Κι αυτό διότι όλοι διαπιστώνουν πλέον πως σε ένα δημόσιο έργο, άλλα αναφέρονται στη μελέτη του και τελικά  άλλα εμφανίζονται στο έργο που παραδίνεται…

Η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου, έργο του 21ου αιώνα που εννοείται πως θα έπρεπε να κατασκευαστεί με τις σύγχρονες προδιαγραφές και να προβλέπει τις σύγχρονες ανάγκες, φορτώνει τώρα με ρεύμα και πετρέλαιο το λογαριασμό του “Σκυλίτσειου” με περισσότερα από 200.000 ευρώ το χρόνο, γεγονός που κάνει ακόμη και τις υπηρεσίες του υγειονομικού φορέα να αντιλαμβάνονται, εν μέσω κρίσης, τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν για την αποπληρωμή του. 

Φώτα, μηχανήματα, θέρμανση, λειτουργικά, όλα απαιτούν περισσότερο ρεύμα, περισσότερη ενέργεια, την ίδια στιγμή που θεωρείται δεδομένο πως με “έξυπνες λύσεις” θα μπορούσαν να έχουν μειωθεί σημαντικά. “Υπολογίζαμε ότι θα ήταν ενεργειακά αν όχι αυτόνομη, τουλάχιστον συμφέρουσα. Αντιθέτως, το πρώτο διάστημα διαπιστώνουμε ότι οι λογιαριασμοί είναι αρκετά μεγάλοι”, αναφέρουν στελέχη του Νοσοκομείου, εκφράζωντας την δυσφορία και την αγάνακτήσή τους για τα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. “Οι τιμές του ρεύματος είναι αυξημένες, το πετρέλαιο στα ύψη και οι επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις πιο χαμηλές από ποτέ. Πως αυτά θα συνδυαστούν μεταξύ τους”, αναρωτιούνται.

Από το εργοταξιακό στο αυτόνομο

Η νέα πτέρυγα συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη με το εργοταξιακό ρεύμα, η κατανάλωση του οποίου περνάει στη συνέχεια σε λογιαριαμσό στο όνομα της ΔΕΠΑΝΟΜ, της εταιρίας του υπουργείου Υγείας. “Αυτό δεν έχει αλλάξει και μας δημιουργεί πρόβλημα γιατί προς το παρών δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, αν και έχουμε τις πιστώσεις. Για να αλλάξει το όνομα του δικαιούχου πρέπει και ο Δήμος Χίου να ορίσει τα τετραγωνικά του κτιρίου για να ενσωματωθούν τα δημοτικά τέλη”, υποστηρίζουν από το Νοσοκομείο.

Ενδεικτικά τέλη

Μια λύση για την “ελάφρυνση” των λογαριασμών ρεύματος του Νοσοκομείου θα ήταν, όπως συμβαίνει και σε πολλά άλλα υγειονομικά καταστήματα, ο Δήμος να μην  δηλώσει όλα τα τετραγωνικά της νέας πτέρυγας (περίπου 7.000) αλλά σχεδόν τα μισά. Έτσι, από 25.000 ευρώ περίπου δημοτικά τέλη που θα καλούνταν να καταβάλλει κάθε δίμηνο το “Σκυλίτσειο”, ο λογιαριασμός θα μειώνοντας περίπου 45%. Με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σύντομα για να δώσει λύση και να μπορεί στη συνέχεια το Νοσοκομείο να μεταφέρει και τον λογαριαμσό του ρεύματος από την ΔΕΠΑΝΟΜ στο “Σκυλίτσειο”.

Το χαβά τους

Η ΔΕΠΑΝΟΜ είναι προφανές ότι στην περίπτωση της νέας τπέρυγας τα έχει κάνει μούσκεμα. Κοντά 10 χρόνια τώρα, τσαλαβουτάει στα προβλήματα που η ίδια ανέχθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να της επιστρέφουν και με… τόκο. Χαμένοι και κερδισμένοι ίσως υπάρχουν στην υπόθεση. Ποιο χαμένοι όμως από όλους και ζημιωμένοι, είναι σαφώς οι πολίτες του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ