30.11.2012 10:32

Απ’ το χωράφι στο τραπέζι

• ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΑ

Το εναλλακτικό σενάριο της καθιέρωσης της Ημέρας του Χιώτη Παραγωγού θέτει σε εφαρμογή οριστικά η δημοτική αρχή Χίου, στη θέση της λαϊκής αγοράς, καθώς ο τελικός αριθμός των παραγωγών που εκδήλωσε ενδιαφέρον δεν ξεπέρασε τους 20, περιορίστηκε στους 17.

 

Το ιστορικό

Η συγκεκριμένη ιδέα που έλκει τις ρίζες της στην Πρέβεζα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν ο δήμος της περιοχής θέλησε να ξεκινήσει τη δημιουργία λαϊκής αγοράς. Ωστόσο, λόγω της εξίσου μειωμένης συμμετοχής, τελικά επινοήθηκε η ημέρα του παραγωγού κάτω από τη σκέπη του Συλλόγου Νέων Αγροτών του νομού.

Η ιδέα, που αρχικά σκόνταψε στις αντιδράσεις των οπωροπωλών  της περιοχής, που κινήθηκαν ενάντια στην πρωτοβουλία του Δήμου με ασφαλιστικά μέτρα, είχε σημαντική απήχηση, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να τα απορρίψει ένα προς ένα.

Σε αυτά τα πλαίσια ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου αναμένεται να καταθέσει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ειδικού χώρου που θα στεγάσει για αρχή τους 17 Χιώτες παραγωγούς που μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν σε αυτό το πρωτοποριακό σχέδιο.

 

Αναζητούν τη στέγη

Σύμφωνα με τον Π. Στεφάνου, οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία χώρου στέγασης των παραγωγών αφορούν τις περιοχές του Καστρομηνά και του χώρου στάθμευσης της Αλλατίου.

Το κοινό στοιχείο των δύο περιοχών είναι ότι πρόκειται για σημεία με μικρό συντελεστή δόμησης ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν πρόχειρες κατασκευές.

«Χρειαζόμαστε περιοχές όπου θα μπορούν να στηθούν περιφραγμένες κατασκευές, ώστε να δημιουργηθεί μία πρόχειρη αγορά, που θα προστατεύει και καταναλωτές και παραγωγούς από καιρικά φαινόμενα και άλλες συνθήκες. Έτσι αυτά τα δύο σημεία είναι τα πιο ενδεικτικά, χωρίς όμως να είναι δεσμευτικά για το Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

 

Μία φορά την εβδομάδα

Σε ότι αφορά τη συχνότητα της άτυπης λαϊκής αγοράς ο κ. Στεφάνου για μία ακόμη φορά ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι αυτή θα γίνεται κάθε Σάββατο, παρά τις πιέσεις να αυξηθεί η συχνότητα του εγχειρήματος.

«Να δούμε πρώτα την αντιμετώπιση του κόσμου και στη συνέχεια εξετάζουμε και το συγκεκριμένο ενδεχόμενο», τόνισε ο ίδιος.

 

Και μη Χιώτες παραγωγοί;

Σημαντικό από την άλλη είναι και το αίτημα της Ένωσης Καταναλωτών Χίου προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, που κάνει λόγο για φιλοξενία μία φορά το μήνα ενός μη Χιώτη παραγωγού που θα προμηθεύει τους καταναλωτές με είδη που δεν παράγει η Χιακή γη.

Μέχρι στιγμής πάντως ο κ. Στεφάνου τονίζει ότι το συγκεκριμένο αίτημα χρήζει περισσότερης προσοχής και μελέτης, ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις και παρεξηγήσεις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ