15.9.2014 10:30

Ανυπολόγιστη καταστροφή για την «Αριούσιος» στο Αίπος

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΚΑΤΣΙΚΙΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ 2.500 ΚΛΙΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ

Το ζήτημα της πιστής εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνει ο Δήμος αλλά ουδέποτε εφαρμόζονται σχετικά με τους βοσκότοπους και τις ουσιαστικές ευθύνες των βοσκών, επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με αφορμή την καταστροφή του αμπελώνα της «Αριούσιος Α.Ε.» στο Αίπος, από ανεξέλεγκτο κοπάδι κατσικιών που μέσα σε μία ημέρα εξαφάνισαν 2.500 κλίματα.

100% καταστροφή

Σύμφωνα με τον κ. Ν. Πιτσιλό κοπάδι από κατσίκιες, μπήκαν μέσα στις εγκαταστάσεις του τουριστικού χωριού του Αίπους και κατέστρεψαν τον πρότυπο αμπελώνα που είχε δημιουργήσει η «Αριούσιος Α.Ε.»  από τις αρχές του χρόνου.

«Η «Αριούσιος» έχει εκμισθώσει από τον Δήμο μία έκταση περίπου 10 στρεμμάτων προκειμένου να δημιουργήσει έναν αμπελώνα. Σε πρώτη φάση είχαμε αποφασίσει να φυτέψουμε 2.500 κλίματα. Η διαδικασία φύτευσης είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και καταβάλαμε σημαντική προσπάθεια για να αναπτυχθούν τα φυτά», ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Πιτσιλός ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Το πρωί της Παρασκευής ο γεωπόνος μας, πήγε στην περιοχή και είδε σχεδόν το 100% των κλιμάτων κατεστραμμένα. Μόλις μας ειδοποίησε φθάσαμε στο σημείο κι όντως διαπιστώσαμε ότι τα τρυφερά μέρη των κλιμάτων ήταν δαγκωμένα ενώ ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για καταστροφή που προήλθε από τα κοπάδια της περιοχής», σημείωσε.

Στρέφονται δικαστικά

Όπως πάντως σημείωσε ήδη ο κ. Πιτσιλός η εταιρία προτίθεται να ακολουθήσει τη δικαστική οδό προκειμένου να δικαιωθεί καθώς κανένας βοσκός δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για ότι συνέβη.

Μάλιστα ανέφερε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έχει ξαναγίνει άλλη μία φορά στο παρελθόν και τότε ο πρώην Δήμος Ομηρούπολης οδήγησε τη δικαστική διαμάχη με τους βοσκούς μέχρι το τέλος με αποτέλεσμα να δικαιωθεί.

Με δεδομένο πάντως ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί ουκ ολίγες φορές και η Εισαγγελία Χίου, λαμβάνοντας αναφορές δεκάδων κατοίκων, θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαίο η άμεση λήψη μέτρων αλλά και η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις που διαπιστωμένα ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι λειτουργούν σε βάρος των υπολοίπων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ