3.6.2015 11:12

Αντίθετο στην ίδρυση θυγατρικής της «Mediterra» το ΚΚΕ

Την αντίθεσή της με την ίδρυση θυγατρικής της Mediterra Α.Ε. εκφράζει μέσα από ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Μαστιχοχωρίων του ΚΚΕ.

 Όπως αναφέρει η δημιουργία της εταιρίας που ιδρύθηκε το 2002, έγινε de facto και απλά ανακοινώθηκε στους παραγωγούς  με την αιτιολογία ότι "είναι κάτι καλό για τους παραγωγούς".

«Ο χαρακτήρας της εταιρίας με τη συμμετοχή και συνενοχή της διοίκησης της Ε.Μ.Χ. φάνηκε από την αρχή της δημιουργίας της αφού:

 1. Μέτοχοι της εταιρίας  εκτός της Ε.Μ.Χ. είναι και μια σειρά γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών με ποσοστό 49%. Έτσι το ποσοστό της Ε.Μ.Χ. περιορίζεται στο 51%, παρά τον βαρύνοντα ρόλο της στην εταιρία.

2.   Η διοίκηση της εταιρίας, παρόλο που η πλειοψηφία της ορίζεται από την Ε.Μ.Χ., εξυπηρετεί ουσιαστικά τη μειοψηφία του κεφαλαίου της, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα της Ε.Μ.Χ.

3.  Στόχος (κατά την ίδρυσή της ) ήταν το πέρασμα της εταιρίας, μέσα σε μια τριετία σε στρατηγικό επενδυτή, δηλαδή εξολοκλήρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ενώ, λίγο μετά την ίδρυση της, η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο με στόχο την πώληση των μετοχών της Ε.Μ.Χ. μέσα από μια διαδικασία απομείωσής τους, σε εξευτελιστικές τιμές, στους άλλους μετόχους ή και σε τρίτους. Και οι δυο προσπάθειες  απέτυχαν μετά τη σθεναρή αντίσταση των μαστιχοπαραγωγών.

4.  Η αποκλειστική διάθεση της λιανικής πώλησης της Μαστίχας και των προϊόντων της ανατέθηκε στην εταιρία. Της ανατέθηκε ακόμη η χονδρική πώληση στην Ελλάδα. Καταβλήθηκε προσπάθεια να ανατεθεί σ’ αυτήν και η χονδρική της πώληση στο εξωτερικό. Σήμερα χωρίς καμία έγκριση της Ε.Μ.Χ. η εταιρία επεκτείνει δραστηριότητες χονδρικής πώλησης της Μαστίχας και στο εξωτερικό.

5. Η εταιρία διευρύνει συνεχώς τις δραστηριότητες της με τη λειτουργία νέων καταστημάτων και νέων προϊόντων, πολλά των οποίων είναι άσχετα με το βασικό αντικείμενο των εργασιών της.

6. Σύντομα είναι δυνατό να προκύψει, λόγω της άκρως επιθετικής πολιτικής που ασκείται, η αναγκαιότητα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία ίσως η Ε.Μ.Χ. να μην έχει τη δυνατότητα συμμετοχής με βάση τα ποσοστά με τα οποία συμμετέχει. Αποτέλεσμα η ανατροπή των συμμετοχών και ο έλεγχος της εταιρίας από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

7.   Η ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρίας, όπως εξαγγέλλεται, περιορίζει τη συμμετοχή της Ε.Μ.Χ. στο νέο σχήμα σε μικρή μειοψηφία. Με αποτέλεσμα ο έλεγχος και η πολιτική της να ελέγχονται πλήρως από το πλειοψηφούν ιδιωτικό κεφάλαιο.

8.   Η εταιρία αυτή με βάση την έγκριση της  Mediterra Α.Ε., αλλά και της Ε.Μ.Χ. θα μπορεί να παράγει παλαιά και νέα προϊόντα, παρόμοια ή ανταγωνιστικά των ήδη διατιθέμενων. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη υποβάθμιση του ρόλου της ΕΜΧ.

 

Είναι προφανές ότι όλες αυτές τις δραστηριότητες που αναπτύσσει σήμερα η Mediterra και αύριο η νέα θυγατρική της εταιρία, μπορεί και πρέπει να τις ασκήσει η Ε.Μ.Χ., γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον των συνεταίρων παραγωγών της, το οποίο παρά τις μέχρι στιγμής αντίθετες ενέργειες των διοικήσεων της, έχει υποχρέωση να υπηρετεί.

Επιπλέον, οι ίδιοι κύριοι της Mediterra, εξαγγέλλουν την πιο ενεργή διαπλοκή του κεφαλαίου στην έρευνα, η οποία βέβαια θα είναι υποταγμένη στις “ανάγκες της αγοράς” (βλέπε της καπιταλιστικής κερδοφορίας)και όχι στις ανάγκες των ανθρώπων.

Κόντρα στη στρατηγική μιας κλίκας που απομυζεί τον κόπο των παραγωγών, μπορούμε και πρέπει να προτάξουμε την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου δημόσιου φορέα έρευνας, για την έρευνα και τη σύνδεσή της με τις πραγματικές μας ανάγκες, μακριά από το πεδίο της κερδοφορίας, που χρόνια λυμαίνονται οι θιασώτες της Μediterra.

Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και τους αντιπροσώπους τους στην Ένωση, να αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις και να αποτρέψουν, αυτή τη νέα απόπειρα ελέγχου της παραγωγής του μοναδικού αυτού προϊόντος από τρίτους, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των χιλιάδων, σκληρά εργαζόμενων στον κλάδο αυτό, μικροπαραγωγών και το πέταγμά τους στο περιθώριο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ