14.10.2014 14:13

Ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο

3.202 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Την άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο, ώστε να λειτουργούν στα όρια τους, προτείνει μεταξύ άλλων ως άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι αριθμοί των προσφύγων που ήδη έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Αύγουστο αλλά και ο τραγικός απολογισμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ταξίδι, προκαλoύν σοκ και δέος. 21.784 μετανάστες έφτασαν στα τρία νησιά του Αιγαίου από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι και τον Αύγουστο.

Τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας μιλούν ξεκάθαρα για ανθρωπιστική κρίση και κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία ενός Σχεδίου Επείγουσας Δράσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το σχέδιο

Ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί συντονισμό και συνεργασία των Αρχών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο (Υπουργεία-Περιφέρειες-Δήμοι), καθώς και συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, με άξονες:

(α) την εξεύρεση χώρων προσωρινής-ολιγοήμερης διαμονής των νεο-αφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα παραμονής τους σε εντελώς ακατάλληλες ή απαράδεκτες συνθήκες, όπως συμβαίνει σήμερα στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου,

(β) την ενίσχυση των τοπικών Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να ολοκληρώνονται το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και περαιτέρω μεταχείρισης των νεο-αφιχθέντων,

(γ) την εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου και φροντίδας, προς όφελος των προσφύγων/μεταναστών αλλά και του τοπικού πληθυσμού,

(δ) την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή και η δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) σε βασικά σημεία εισόδου της χώρας, κατά το πρότυπο του Φυλακίου στον Έβρο.

Οι αριθμοί

Κατακόρυφη αύξηση κατά 223,22% τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων αυτών εκτιμάται ότι προέρχονται από τη Συρία.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός ήταν 6.834 άτομα, ενώ όλο το 2013 ήταν 11.500 άτομα. Μόνο το Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 7.500 άτομα, από τα οποία τα μισά ήταν στα Δωδεκάνησα. Ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν τον ίδιο μήνα τα σύνορα του Έβρου ήταν 1.133.

Συνολικά 165.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο έως στιγμής το 2014 σε σύγκριση με τους 60.000 σε όλη τη διάρκεια του 2013.

Σύριοι οι περισσότεροι

Η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία έχει οδηγήσει εκατομμύρια Σύριους στο δρόμο της απόγνωσης και της μετανάστευσης. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 65% των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2012 κυμαινόταν στο 40%. Εξάλλου, η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες και ο Λίβανος 1.151.000. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έως τον Αύγουστο το 2014 έγιναν στην Ελλάδα 17.365 συλλήψεις Σύρων για παράτυπη είσοδο και παραμονή, αριθμός που για όλο το 2013 έφτανε τους 8.517.

Το τέλος;

Εκείνο όμως που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι οι Σύριοι σήμερα, οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι χθες και οι Έλληνες πολλά χρόνια πριν, δεν ξύπνησαν μια ωραία πρωία, έβαλαν σε έναν μπόγο τα ρούχα τους, άφησαν στη χειρότερη περίπτωση τα παιδιά τους για εγγύηση στους διακινητές κι έφυγαν αναζητώντας το όνειρο. Κάποιοι με τις πολιτικές τους, θέλοντας να ελέγξουν πολιτικά και οικονομικά τις χώρες τους, τους οδήγησαν στον εφιάλτη κι από εκεί η μόνη διέξοδος ήταν η... προσφυγιά. Το έργο μπορεί να τελειώσει με το βλέμμα της αποστροφής ή του οίκτου στα μάτια μας όποτε αντικρίζουμε την προσφυγική... μπουγάδα στην Οδό Δημοκρατίας. Μπορεί να τελειώσει όμως κι αλλιώς. Στο χέρι μας είναι.

Στο νησί μας

Στη Χίο η αύξηση στις αφίξεις των μεταναστών τους πρώτους 8 μήνες του 2014 έχει αυξηθεί κατά 334,46% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αναμένεται το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί σχεδόν, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εβδομαδιαίος απολογισμός των παράνομων αφίξεων των μεταναστών αγγίζει τριψήφια νούμερα κάθε εβδομάδα σχεδόν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ