20.9.2012 8:41

Ανοίγει ξανά το Κέντρο Κράτησης

- ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΑΣΑΝ 831 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ

 
Σε Χίο, Λέσβο, Σάμο και Ρόδο, θα δημιουργηθούν τα τέσσερα νέα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών μετά τη μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, στο Ανατολικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα, στη διάρκεια δύο διυπουργικών συσκέψεων, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τα τέσσερα κέντρα κράτησης θα χωροθετηθούν σε Χίο, Λέσβο, Σάμο και Ρόδο. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται διά θαλάσσης να μη μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά να κρατούνται στα νησιά και από εκεί να απελαύνονται.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο «Ιώνη» για τη διαχείριση πιθανού κύματος προσφύγων από τη Συρία που παραδόθηκε  στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης προβλέπεται η δυνατότητα φιλοξενίας στην Ελλάδα έως 20.000 προσφύγων για 15 ημέρες και χωροθέτηση κέντρου φιλοξενίας τους στην Κρήτη.
 
Τα μέτρα
Μέτρα με αναβαθμισμένη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος λαθρομεταναστών μέσω των τουρκικών παραλίων προς τα νησιά του Αιγαίου.  Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται επταπλασιασμός του αριθμού των μεταναστών που βγαίνουν στις ελληνικές ακτές ενώ ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν κύματα μεταναστών από τη Συρία να κατευθύνονται προς τα νησιά μας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το χρονικό διάστημα 01/08-17/09/12 οι άνδρες του Λιμενικού  έχουν επιληφθεί μέχρι σήμερα σε συνολικά 44 περιστατικά, στα οποία συνελήφθησαν 831 αλλοδαποί και παράλληλα το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνέλαβε 13 διακινητές.
 
Τρεις μαζί
Για τη θωράκιση του Αιγαίου ενώνουν δυνάμεις εξοπλισμό και τεχνογνωσία οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, με έμφαση στα εξής: ενίσχυση των στρατιωτικών παρατηρητηρίων στο σύμπλεγμα των νησιών και των νησίδων, ροή εικόνας από στρατιωτικά ραντάρ ή συστημάτων με online σύνδεση προς τα συναρμόδια υπουργεία, ενίσχυση φρουρών (μονάδων, αστυνομικών και λιμενικών σταθμών) και - κυρίως - πύκνωση των περιπολιών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού - Ακτοφυλακής καθώς και εναέριων μέσων σε περάσματα ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Παράλληλα εξετάζεται η διάθεση παλιών στρατοπέδων για κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ