23.2.2013 13:26

Ανοίγει ο δρόμος για τους «άγιους» επενδυτές

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ

Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ποντάρει η Εκκλησία προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της και να βοηθήσει με φιλανθρωπικά έργα όσους πολίτες υποφέρουν, έχοντας αυτή τη φορά στη διάθεσή της ένα επιπλέον όπλο: τον νέο επενδυτικό νόμο.
Η υπαγωγή της Εκκλησίας στο νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα διευκολύνει τις στρατηγικές επενδύσεις ανοίγει τον δρόμο για να αξιοποιηθούν δεσμευμένα ακίνητά της. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σκόρπισε αισιοδοξία στους επιτελείς των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας. Εκτιμούν ότι τα εμπόδια δεν θα ξεπεραστούν αυτομάτως αλλά σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδιά της.
Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος από την αρχή της θητείας του είχε τονίσει ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας πρέπει να επιστρέφουν στον λαό.  Ενα από τα αγκάθια, υποστηρίζει η Εκκλησία, είναι ότι πολλές από τις εκτάσεις της είναι δεσμευμένες. Κάποιες έχουν απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο στο παρελθόν αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν και παραμένουν εγκαταλειμμένες και αναξιοποίητες, χωρίς μάλιστα η Εκκλησία να έχει αποζημιωθεί, παρ' ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει δικαιωθεί από τα διοικητικά δικαστήρια.
Ο κ. Ιερώνυμος, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει πως για την Εκκλησία είναι απαγορευμένες οι λέξεις εκποίηση και πώληση, αφού εξετάζει μόνο περιπτώσεις ενοικίασης και μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων της. Προσπάθειες με στόχο να προσελκύσουν επενδυτές για τα «άγια» ακίνητα αναμένεται να καταβάλουν και αυτή τη χρονιά οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας. Πολλά μεγάλα κτίρια παραμένουν ξενοίκιαστα ενώ μεγάλες εκτάσεις ανεκμετάλλευτες και εγκαταλειμμένες. Στόχος των υπευθύνων των οικονομικών υπηρεσιών είναι να προσελκύσουν επιχειρηματίες και εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν στα μεγάλα ακίνητα της Εκκλησίας αλλά και ιδιώτες που θα ήθελαν να νοικιάσουν μικρότερα κτίρια.
Το οκταώροφο της οδού Μητροπόλεως (πρώην Υπουργείο Παιδείας) είναι ένα από τα μεγάλα ακίνητα - φιλέτα που κατέχει η Εκκλησία και επιθυμεί διακαώς να αξιοποιηθούν προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του κεντρικού παγκαριού της και ταυτόχρονα και το κοινωνικό της έργο. Εως το 2007 η Εκκλησία εισέπραττε ενοίκιο 791.592 ευρώ ετησίως γι' αυτό το ακίνητο. Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) αναμένει εκ νέου προσφορές έως τις 14 Μαρτίου για  μακροχρόνια μίσθωσή του. Αρκετοί διαγωνισμοί έγιναν στο παρελθόν για την αξιοποίησή του αλλά απέβησαν άκαρποι. H θέα από την ταράτσα του αλλά και από τον 7ο και 8ο όροφο είναι προνομιακή: Ακρόπολη, Λυκαβηττός, όλη η Αθήνα. Από το 2007 που έμεινε ξενοίκιαστο τουλάχιστον 25 ξένοι επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για το 12.500 τ.μ. «ιερό» ακίνητο στην καρδιά της Αθήνας. Επιχειρηματίες από τη Αμερική, τη Ρωσία, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Κίνα, το Κατάρ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Προς το παρόν όμως τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια των ξένων έχουν μείνει στα λόγια.
«Λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα οι επενδυτές εκφράζουν δισταγμό» λέει ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, επίσκοπος Σαλώνων, Αντώνιος Αβραμιώτης. «Αυτό το κτίριο είναι στο κέντρο. Περιβάλλεται από δρόμους από παντού. Θα μπορούσε στην ταράτσα του να λειτουργεί ένα ωραιότατο ρουφ γκάρντεν. Μάλιστα, πολλοί επιχειρηματίες μάς έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλοι ήθελαν το κτίριο για ξενοδοχείο. Κάποιοι για εμπορικό κέντρο. Αλλοι για φοιτητική εστία με σύγχρονο εξοπλισμό. Αλλοι για ιατρικό κέντρο. Αλλοι για μεικτή χρήση - ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο. Μας έχουν δείξει μάλιστα και αναπλάσεις των όψεων του κτιρίου».
Ωστόσο, καμία από τις προτάσεις  δεν προχώρησε. Μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008 στην Αθήνα κάποιες από τις προτάσεις πάγωσαν. Η κατάσταση χειροτέρεψε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, από το 2009 και μετά. «Ολοι κολλάνε στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αλλά και στη δυσκολία που δείχνει η Δημόσια Διοίκηση να βοηθήσει την οποιαδήποτε αναπτυξιακή ενέργεια».
Μεγάλες είναι οι προσδοκίες των υπευθύνων της Εκκλησίας για αξιοποίηση ενός ακόμη ακινήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 1.346 τ.μ. στη συμβολή Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης. Αρκετοί το θέλουν για ξενοδοχείο αλλά και για συνεδριακό κέντρο.
πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ