12.10.2015 10:22

Ανοίγει χωρίς… Φορέα διαχείρισης

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΙ.ΑΛ., ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, την ώρα που το κράτος απέχει επιδεικτικά από κάθε έννοια διαχείρισης του μεταναστευτικού, έχουν να αντιμετωπίσουν τοπικοί φορείς και οργανώσεις που σχεδιάζουν επί σειρά μηνών τη λειτουργία τμήματος της ΒΙ.ΑΛ. ως χώρο φιλοξενίας μεταναστών.

Μπορεί ο ΟΗΕ να προσδοκά την άμεση μεταφορά όλων των μεταναστών σε τμήμα του πρώην εργοστασίου όμως παρά τις συνεχείς συσκέψεις και τα σεμινάρια κανένας δεν έχει απαντήσει στο βασικό ερώτημα, το ποιος, δηλαδή, θα είναι ο φορέας διαχείρισης των νέων, εγκαταστάσεων μετά τη λειτουργία τους.

Η απουσία νομοθετικού πλαισίου απαγορεύει ουσιαστικά την παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά στην κάλυψη δαπανών για τους μετανάστες την ίδια ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ρόλος της είναι υποστηρικτικός των ενεργειών των φορέων, θέλοντας έτσι να απεμπλακεί από κάθε υπόνοια χρηματοδότησης, πέρα των όσων έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα.

Η σύσκεψη

Οι λεπτομέρειες της μετατροπής της ΒΙΑΛ σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, χωρίς όμως να διευκρινιστεί η ακριβής χρήση του, βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο Δημαρχείου Χίου με τη συμμετοχή του Δήμου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των Γιατρών του Κόσμου αλλά και της οργάνωσης «Λάθρα;».

Όπως ανέφερε ο μηχανικός εκ μέρους του ΟΗΕ, οι υποδομές που θα δημιουργηθούν θα μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των μεταναστών κατά διάρκεια παραμονής τους στο πρώην εργοστάσιο.

Τι περιλαμβάνει το κτήριο

Μετά τις απαραίτητες εργασίες το κέντρο φιλοξενίας της ΒΙ.ΑΛ. θα παρέχει στους Αστυνομικούς τις ευκολίες ώστε να πραγματοποιούν τη διαδικασία καταγραφής ενώ έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης για λεωφορεία, ταξί, καθώς και χώρος έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Παράλληλα σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΟΗΕ, στο πρώην εργοστασίο περιλαμβάνονται τουαλέτες, λουτήρες, μπάνια, κέντρο υγείας καθώς και ειδικοί χώροι για γυναίκες, παιδιά και ευπαθείς ομάδες αλλά και γραφεία για εθελοντές και οργανώσεις.

Τέλος περιμετρικά του στεγασμένου χώρου, ο ΟΗΕ προτίθεται να τοποθετήσει 100 περίπου οικίσκους τους οποίος περιγράφει με την ορολογία «Emergency shelter» και που ουσιαστικά θα καλύπτει τις ανάγκες διαμονής όσων μεταναστών δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για τη διαμονή τους σε καταλύματα της πόλης μέχρι την αναχώρησή τους με τα πλοία της γραμμής.

Προβληματισμός στη Δημοτική Αρχή

Την ώρα πάντως που ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία του νέου Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΑΛ. μέχρι τέλος Οκτωβρίου, το πρόβλημα παραμένει στον φορέα που θα επωμιστεί τα έξοδα λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Καραμανή στην τελευταία σύσκεψη έγινε σαφές ότι η ιδιοκτησία παραμένει ξεκάθαρα στον Δήμο, ο οποίος θα έχει και τον πρώτο λόγο για όποιες αποφάσεις ληφθούν.

«Η ιδιοκτησία της ΒΙ.ΑΛ. είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό από τη διαχείριση του. Το μεταναστευτικό είναι θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλοί φορείς. Άρα με δεδομένη την απουσία νομοθετικού πλαισίου που θα επέτρεπε τη διαχείρισή του από την τοπική αυτοδιοίκηση, το ιδανικό θα ήταν να αναλάμβανε αυτό το ρόλο το ίδιο το κράτος.

Ο ΟΗΕ έχει την πρόθεση να προσλάβει ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσεις όμως κατέστησε σαφές ότι αυτοί θα πρέπει να πληρώνονται από τον Δήμο», σημείωσε ο κ. Καραμανής υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι συζητήσεις με τον ΟΗΕ έχουν περιοριστεί στο επίπεδο διαμόρφωσης της ΒΙ.ΑΛ. επί του παρόντος.

Η μοναδική συζήτηση που αφορούσε τον επιμερισμό του κόστους αφορούσε τους μετρητές κατανάλωσης ρεύματος της ΔΕΗ όπου υπάρχει πρόβλεψη για διαφορετικά ρολόγια για Δήμο, Αστυνομία και ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή εναποθέτει τις ελπίδες της στο Υπουργείο Μετανάστευσης, από το οποίο έχει ζητήσει να παρέμβει και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων που ανακύπτουν διαρκώς. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ