23.12.2014 18:53

Ανοχύρωτη η Λαγκάδα από τα καιρικά φαινόμενα [ΒΙΝΤΕΟ]

ΦΩΝΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΓΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ενός νέου πλημμυρικού φαινομένου με μεγαλύτερες μάλιστα επιπτώσεις από αυτές που έζησαν πριν από ένα μήνα, βρίσκονται οι κάτοικοι της Λαγκάδας που με μαζική παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησαν την άμεση συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

«Καταστραφήκαμε»

Όπως σημείωσαν οι κάτοικοι της περιοχής που έδωσαν το «παρών» στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, η ανάγκη κατ’ αρχήν για καθαρισμό χειμάρρων και ποταμών είναι πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν καθότι τα ίδια σκηνικά εκτυλίχθησαν και πριν από 4 χρόνια.

«Οι ζημιές που έχουν πάθει τα σπίτια είναι πολλαπλάσιες από τις αποζημιώσεις των 500 ευρώ.  44 ημέρες είναι τα μηχανήματα στη Λαγκάδα, κι έχουν δουλέψει μόλις 4 ημέρες. Οι ποταμοί καθαρίστηκαν κατά το ήμισυ. Αυτή τη στιγμή το χωριό είναι ανοχύρωτο από δέκα διαφορετικά σημεία», σημείωσε κατά την εισήγησή του ο πάρεδρος της τοπικής κοινότητας Στ. Τσίγγος

«Υπάρχει πρόβλημα»

Τις υποψίες των κατοίκων ότι τα όσα διαδραματίστηκαν είναι πιθανό να επαναληφθούν με μεγαλύτερη αυτή τη φορά ένταση, επιβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λ. Τσακός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αυτοψία στον χώρο έδειξε σαφές πρόβλημα τόσο στην εκβολή του ποταμού όσο και στο ανάγλυφό του με αποτέλεσμα να καθιστούν τον ποταμό Κριγκελή τον πλέον επικίνδυνο και άγριο ποταμό πάνω στο νησί.

«Κατά τη γνώμη μου φταίνε οι παρεμβάσεις που έγιναν τόσο από τους κατοίκους όσο και από την αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια. Η λύση θα έρθει μέσα από μία ασφαλή υδραυλική μελέτη που θα δείξει πως θα πρέπει να διευρυνθεί η διατομή του ποταμού», εξήγησε ο κ. Τσακός.

Πρόβλημα όμως εντοπίστηκε και στο δασάκι που ενώνει τον Άγιο Ιωάννη με το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, με την Τεχνική Υπηρεσία να αναζητά κονδύλια ώστε να πραγματοποιήσει ήπιες παρεμβάσεις (κορμοδέματα) με στόχο την άμεση διακοπή της διάβρωσης του εδάφους.

Όπως είπε πάντως ο Δήμαρχος Χίου ήδη έχει ζητηθεί από το Υπουργείο η επιχορήγηση με έκτακτες πιστώσεις προκειμένου να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις στον παραλιακό οικισμό.

Τελικά το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία να συντάξει έως το τέλος Ιανουαρίου το μνημόνιο παρεμβάσεων που θα πρέπει να εκτελεστούν και παράλληλα να αναζητηθεί χρηματοδότησή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ