25.1.2013 12:15

Ανεξέλεγκτη η παράνομη υλοτόμηση

ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ...ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ- ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ- ΣΔΟΕ

Την εντατικοποίηση των δράσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση και τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας, που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, σε όλη την Ελλάδα ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου και τη Χίο, συζήτησαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Ν. Θεοδωρίδης, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, του Λιμενικού, του Δήμου, του Κυνηγετικού Συλλόγου, εθελοντικών οργανώσεων και της Μητρόπολης.

Όπως εξήγησε στον «π» ο κ. Θεοδωρίδης στόχος είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνάμεων που διαθέτει η Πολιτεία, σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους για τη μείωση της παράνομης υλοτόμησης που έχει αυξηθεί σημαντικά τελευταία λόγω της πετρελαϊκής κρίσης.

«Σαφώς έχει ενταθεί τελευταία η παράνομη υλοτόμηση κυρίως στην υπόλοιπη Ελλάδα και λόγω της πετρελαϊκής κρίσης. Κόβουν από παντού ξύλα, ακόμη κι από καλλιέργειες που δεν τους ανήκουν. Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό που είχαμε, εκτός Χίου, όπου κάποιοι αγρότες πήγαν να μαζέψουν τις ελιές τους και τους τις είχαν κόψει».

Απαιτείται συντονισμός

Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή Διεύθυνσης Δασών απαραίτητος είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στην προσπάθεια καταστολής του φαινόμενου. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αλληλοσυγκάλυψη των υπηρεσιών και ο ένας πρέπει να γνωρίζει πού ξεκινά και πού τελειώνει η αρμοδιότητα του άλλου.

Αυτά συζητήθηκαν σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει η εξειδίκευση ανά τομέα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με διεξαγωγή ελέγχων από κοινά περίπολα Δασαρχείου, ΣΔΟΕ και Αστυνομίας κ.λπ.

 Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με μεικτά περιπολικά στις εισόδους και τις εξόδους της πόλης και των χωριών.

Ήδη πάντως η Διεύθυνση Δασών έχει τους 15 αγροφύλακες που βρίσκονται υπό τις οδηγίες της στα βουνά με τη συμβολή και ανδρών του κυνηγετικού συλλόγου και εθελοντών.

Ευτυχώς είμαστε σε νησί

Η θάλασσα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους παραβάτες οι οποίοι γνωρίζουν πως θα υποστούν λιμενικό έλεγχο. Για αυτό και η όποια παραβατικότητα συναντάται στα νησιά μας γίνεται σε μικρότερη κλίμακα και εντός «συνόρων».

«Η διακίνηση της παράνομης ξυλείας είναι δύσκολη από νησί σε νησί. Οι επίδοξοι παραβάτες γνωρίζουν ότι στα λιμάνια πάντα υπάρχει έλεγχος κι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά» σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

Η πρώτη σύλληψη της χρονιάς

Μπορεί να διανύουμε τον πρώτο μήνα του 2013 όμως το δασαρχείο έχει στο ενεργητικό του ήδη μια μήνυση για παράνομη υλοτόμηση σε βάρος συμπολίτη μας κατά την οποία κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο του παράνομου υλοτόμου.

Τη χρονιά που πέρασε, από το Δασαρχείο κατατέθηκαν συνολικά 12 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 4,5 τόνοι ξύλα, 2 αυτοκίνητα, 1 εκσκαφέας και 2 αλυσοπρίονα.

Ο νόμος πάντως ρίχνει στα μαλακά τους παραβάτες και ζητούμενο τελευταία είναι η αλλαγή της νομοθεσίας και η επιβολή πιο βαριών ποινών.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ